StoryEditor
TrendNajljepši je u loncu

Otkrivamo kako bez puno muke razmnožiti omiljeni dalmatinski cvijet: trud će vam se itekako isplatiti, godinama ćete uživati u nostalgičnom prizoru

Piše Olgica Ivić Grizelj
15. svibnja 2020. - 16:15
Shutterstock

Ovog proljeća sve je nekako zakasnilo, najprije nismo izlazili iz kuće, pa nisi ni imao gdje kupiti novo cvijeće. Nakon popuštanja i opuštanja svi su krenuli u potragu po rasadnicima i dućanima. Jedna mi pokazuje svoje nove primjerke đirana, nisu loši za dvanaestak kuna po pitariću.

Cijene su ove godine kao i lani, uglavnom, ali ako baš želite da vam prozori lijepo i bogato cvjetaju valja se isprsiti, pogotovo ako ih namjeravate posaditi u vrtu gdje ih treba malo više nego na balkonu.

U našem vrtu više ne sadimo đirane. Tome su presudili ljubitelji tuđeg cvijeća jer đirani su kod našeg naroda najtraženiji baš u - tuđem vrtu. Zanimljivo je to koliko ljudi vole krasti baš đirane.

Nekad su žene bile uvjerene kako ukradeni bolje rastu, samo što se tada nije krao cijeli cvijet, điran s korijenom, nego bi se tada otkinuo pelcer, grančica koja će u najmanjoj mjeri nagrditi grmić. Eto, poštenije se kralo. Sada su druga vremena, uzmi sve ili ostavi... pa su onda prolaznici kod nas uglavnom uzimali sve. Ostavili bi nam samo rasutu zemlju oko pitara.

Zašto je điran tako drag i omiljen i zašto ga se tako lako i rado krade, teško je reći. Nije to neki skupi cvijet, niti je teško doći do njega, nije niti nekakva egzotična biljka... A i raste lako. Ovdje kod nas je to stari i dobro poznati cvijet koji je rastao uglavnom u svim uvjetima i u pitarima svakojakih vrsta.

Ovjekovječen je i na radovima poznatih slikara, pa je tako često viđen i na slikama Safeta Zeca u fazi kad je bio zaokupljen starim dvorištima. Naše žene su đirane sadile i u stare lonce, slagale ih oko kuće i po stepenicama. Same su ih rasađivale jer nije ni bilo dućana ni rasadnika za kupovanje.

Jednostavno bi otkinule mladu grančicu ne trećem ili četvrtom ‘zglobu’, neko vrijeme ju držale u čaši s vodom dok ne pusti korijen i posadile... uglavnom gdje su stigle. Možemo to svi mi tako rasađivati, jer zbilja nije teško, a tako se možemo pripremiti i za sljedeću cvjetnu sezonu i imati svoje rasade.

Kako razmnožiti đirane

Grančicu đirana odrežite u zglobu pa ju jednostavno stavite u vodu da pusti korijenje.

Pripazite da se koji listić ne nađe pod površinom vode, jer će istrunuti. Radije ga uklonite.

Odaberite svijetlo mjesto, no izbjegavajte direktno sunce.

Kad se nakon tri do četiri tjedna razviju korjenčići, grančicu posadite. Uzvratit će vam lijepim cvjetovima.

#ĐIRAN#PELARGONIJA#RAZMNOŽAVANJE CVIJEĆA

Izdvojeno

16. lipanj 2020 22:52