StoryEditor
Trendonda, gdje ćemo?

Ne možete na egzotična otočja? Što vas briga, pravi dragulji su vam ispred nosa: od rajskih plaža do ukusne hrane, naši otoci su kao stvoreni za odmor

Piše Tea Sumić Miletić
29. svibnja 2020. - 15:48
Shutterstock

Ne možete na Sejšele, Mallorku, Bali? Što vas briga, čekat će vas na istom mjestu. Jednom ćete, nadajmo se, moći. Za utjehu i još bolje od nje neka vam bude ono što vam je pred nosom. Nekima i doslovno. Predivni dalmatinski otoci.

Ovo nije promo članak Hrvatske turističke zajednice, nego smo do sad ispucali sve moguće uvode u ovu temu: još jedan ugledni strani portal raspisao se o ljepotama naše obale, ovog puta s naglaskom na otoke.

Buisness Insider danas je objavio veliku top listu najljepših 'nerazvikanih' otoka na svijetu koje treba posjetiti bar jednom u životu, u nju su svrstali i pet hrvatskih.

Među njima je Vis, opisan kao pravi biser među našim otocima. Pišu da se tek od 80-ih počeo otvarati turistima i hvale ga zbog prekrasnih plaža, skrivenih uvala, autentičnosti, tradicije te zanimljive kulturne i gastronomske ponude. 'Savršen je za putnike koji traže autentičnost, idiličnu prirodu, mir i tišinu.' Slažemo se.

Za oko im je zapela i Šolta. Oduševljeno pišu kako se baš na tom mjestu koje Splićani vide s ponistre (okej, ovo smo mi dodali) može iskusiti pravi, autentičan otočki život. Ističu Šoltu kao kao mjesto za bijeg od gužve i hvale lokalnu gastronomiju, posebno med od cvijeta ružmarina i maslinovo ulje iz tisućljetnih maslinika. Nisu ni ludi.

Na listi se našao i Mljet i to, bez iznenađenja, zahvaljujući prirodnim ljepotama, miru i spokoju. Pišu da je jedan od 'najzavodljivijih' jadranskih otoka i usudimo se dodati da su u pravu.

Na isti popis stavili su i Hvar. Kome je on manje poznat i 'ispod radara', ne znamo. Nismo mi sastavljali popis. Ono što znamo je da bi ga svakako rado posjetili ovog ljeta, bila gužva ili ne. Razlozi su nam isti kao i Insiderovi: idilično azurnoplavo more, predivne plaže, bogat noćni život, vrhunski restorani. Kao da nam čita misli, Insider daje savjet da se od ljetne vreve može pobjeći u manja mjesta. Do tog smo zaključka i sami došli.

I stigli smo do petog otoka na ovom popisu. I još jednom nam nije jasno kako to oni misle 'manje poznat'? Brač? Insider navodi da je gužva nešto manja nego na Hvaru i da su cijene priohvatljivije. Ovo zadnje potpisujemo, o prvom bi se dalo raspravljati. Bilo kako bilo, i mi ga preporučujemo, osobito kao opciju za jednodnevni izlet, baš kao i Šoltu. Ako si već ne budete mogli priuštiti ljetovanje na nekom od spomenutih otoka, pođite bar na kupanje...

No, ako si, pak, možete - što možete, hoćete! - priuštiti putovanje na neko udaljeno otočje, evo što još spominje Buisness Insider.

Prvi na listi im je Reunion Island, pišu da je sjajna alternativa Maldivima i hvale krasne plaže i bujno tropsko raslinje.

Drugi po redu nije otok, nego otočje. Egadi, koid Sicilije. Tri otoka, da budemo precizniji. Bez najezde turista, osim domaćih. Potom Curaçao, zbog očaravajućeg spoja europske i karipske 'vibre', trendi barova i prekrasnih plaža.

Onima koji žele osvježavajući odmor, Insider preporučuje otočje Faroe u sjevernom Atlantiku, između Norveške i Islanda. Brr. Nama je ipak draža Dalmacija.

{instagram}

#IDEJA ZA IZLET#OTOCI#HVAR#BRAČ#VIS#MLJET#ŠOLTA

Izdvojeno

07. srpanj 2020 18:51