StoryEditor
TrendRavnoteža dizajna

Najpoželjniji trendovi u uređenju interijera vraćaju nam se nakon sto godina: svi će se pomamiti za komadima od jednog materijala, evo inspiracije

Piše Olgica Ivić Grizelj
6. veljače 2020. - 08:31
sofa AbsentProstoria

Sada kad su iza nas najvažniji siječanjski sajmovi - “Maison&Objet” u Parizu te IMM Cologne u Kölnu, možemo jasnije zaključiti koji su najpoželjniji trendovi u uređenju interijera u ovoj 2020. godini.

Da bi bilo jednostavnije, sve ono što se moglo vidjeti u poznatim središtima najboljeg svjetskog dizajna, sveli smo na tri najvruća trenda koja ćemo ili bismo barem željeli slijediti u svojim privatnim, pa eto i poslovnim prostorima, ako ih imate.

Prije svega ovdje moramo navesti stil art deco, potom novi povratak bečke secesije i treći je stil u kojem je vidljiv utjecaj prirode, prirodnih oblika i boja koje unose mir i stabilnost u naše prostore.

image
Stil art deco prvi je na ljestvici najpoželjnijih trendova u 2020.
Shutterstock

Bezvremena elegancija art decoa je upravo onaj “vrući” stil koji je na vrhu ove male ljestvice top-trendova u 2020. Kombinacija luksuznih materijala, elegantnih linija i brojnih ukrasa art deco stil čini najpoželjnijim, a prostore atraktivnijim. Činjenica da se ovaj atraktivni stil aktualizira nakon punih sto godina otkako se pojavio 1920., čini ga još posebnijim i zanimljivijim.

Danas se čak može povući i paralela između turbulentnih dvadesetih godina prošlog stoljeća s današnjim dvadesetim 21. stoljeća, jer i tada i danas art deco je izraz radosti prema svakodnevnim užicima, čak s malom dozom dekadencije. Ekskluzivnost materijala i tada i danas imaju važnu ulogu. Mramor, najfinije drvo i neobična koža su vrlo traženi i sada, a nadopunjeni su zlatom i kromiranim elementima.

Ako želite u svoj dom unijeti malo “decoovskoga” glamura, valjalo bi krenuti od početka, od najsjajnijih primjera poput fotelje nazvane “H-269” koju je dizajnirao Čeh Jindřich Halabala. Na tržištu antikviteta, Halabalina fotelja danas doseže cijenu od nekoliko tisuća eura, ovisno o godini proizvodnje, povijesti, očuvanosti itd., no generacije srednje dobi i u nas će se možda sjetiti sličnih fotelja koje su možda zauzimale važno mjesto u bakinu dnevnom prostoru.

Najvjerojatnije nisu bile originalne Halabaline, ali vrlo sličnog stila, da bi poslije, s dolaskom minimalizma u domove, završile na kakvom otpadu. Što je prava šteta, jer bi danas i takve verzije naslonjača sa širokim izvijenim naslonima za ruke mogle biti kraljice najmodernijeg dnevnog boravka. Ali, moderni deco nastavlja tim putem gdje je dizajn zaobljen, čak i ženstven.

Bečki šarm

Stilski šarm bečke secesije drugi je najpoželjniji trend u 2020. godini. Za razliku od ekstravagantnog art decoa, suptilni bečki stil sada dolazi u novim, prozračnijim formama. Njegova minimalistička i elegantna estetika opet plijeni pažnju dizajnera koji slijedom začetnika na moderan način serviraju namještaj od ratana ili upotpunjen prepoznatljivom mrežom od ratana. Tako sada lagani ratan u suvremenim ambijentima dolazi kao točka na ‘i’ i dolazi čak kao najpoželjniji komad namještaja.

image
Bezvremene Thonetove stolice i danas su pravi hit
Shutterstock

Uz bezvremenske klasike kao što su slavni “Coffee House Chair” od Michaela Thoneta, današnji autori na originalan način osvježavaju thonetovski stil. Najbolji primjer modernog stila s mrežastim plohama je kolekcija “Air” švedsko-francuskog dizajnera Mathieua Gustafssona koji ove ormare, komode, kredence... radi za Design House Stockholm.

Inspiriran je starim bečkim majstorstvom u izradi namještaja, ali njegov dizajn nije ograničavajući. Sve su vanjske plohe njegovih komada napravljene od mreže tako da jednako dobro figuriraju postavljene uza zid kao i nasred prostorije. Linije su jednostavne, geometrijske, a svaka mrežasta ploha ima svoj okvir od drva. Svaki Gustafssonov komad je i proziran i prozračan, a u njemu ‘diše’ sve što je unutra posremljeno.

U skladu s prirodom

Sveopće okretanje prirodi i prirodnom najvidljivije je u modernom interijeru. Mekani, zaobljeni rubovi, oblici i krivulje... ove su godine pravi hit. Nije ovdje samo riječ o “zelenom” pogledu na svijet i dizajn, već o oponašanju svega prirodnog, za razliku od prvospomenutog art decoa. “Organsko” u dizajnu donosi ravnotežu i mir u prostor. Malo podsjeća na stil iz sredine prošlog stoljeća, pa će takvi komadi unijeti i malo retro štiha u interijer.

Čak i u najmodernijim prostorijama, meke i nježne linije skladno će se uklopiti. Ta prirodnost u dizajnu najvještije se “zavalila” u tapecirane komade namještaja, sofe, fotelje... Napravljene su prema oblicima tijela, pa su naravno vrlo udobne, ali uz sve i jako elegantne. Jedan od najboljih primjera je “Rico” divan danske tvrtke “Ferm Living”, koji smo pronašli u zagrebačkom “Dizajnholiku”.

image
'Rico' divan najbolji je primjer tapeciranog namještaja čiji oblik oponaša linije iz prirode
FERM LIVING/DIZAJNHOLIK

- S tvrtkom “Ferm Living”počeli smo suradnju ponajviše jer smo se zaljubili u njihovu liniju posuda za biljke. Inače smo dominantno orijentirani na skandinavski dizajn pa je suradnja s ovom popularnom tvrtkom bila za nas potpuno logična. Radi se o dinamičnoj, mladoj tvrtki koja, gotovo kao u modnom svijetu, dva puta godišnje “kroji” nove trendove i dirigira “što će naši interijeri nositi” ove sezone. Siječanj je vrijeme kada se na prvim sajmovima u Parizu, Kölnu i Stockholmu predstavljaju noviteti, a divan koji ste vi odabrali savršeno opisuje nove trendove, povratak zemljanih tonova, organičkih oblika i skulpturalnih linija spojenih s mekanim i taktilnim materijalima - upotpunila nam je priču Ivana Ferenčak iz “Dizajnholika”.

Uvijek u skladu sa svjetskim trendovima je i “Prostoria” koja je ovog mjeseca na sajmu u Kölnu, među ostalim, predstavila i sofu “Absent” dizajnerskog trojca “Numen/For Use”. U “Prostoriji” kažu da je “Absent” vrhunac njihova znanja u oblikovanju komfora, jer su baš ovim proizvodom postigli sjedenje na granici s ležanjem, koje opisuju kao “bestežinsku zonu udobnosti” te dodaju kako se na “Absentu” tijelo opušta, a um smiruje.

#UREĐENJE INTERIJERA

Izdvojeno

01. srpanj 2020 10:07