StoryEditor
Trendostavština

Kreativnim zanosom protiv straha i mraka: Grubić design intrigantnom kampanjom predstavio novu kolekciju. Otkrili su nam kako je nastala

30. lipnja 2020. - 15:47
Nova kampanja ”Grubić designa” - Zapisi iz tišineJasmin Krpan

Dodirnuvši prvi puta glinu i pokušavši joj udahnuti život promijenio sam svoju sudbinu - kaže nam Mladen Grubić jedan od najpoznatijih hrvatskih dizajnera nakita, čovjek koji stoji iza brenda "Grubić design". Nakon gline otkrivao je i druge materijale koji su ga okruživali. Kožu, obične tkanine s kojima je mogao dati novu dimenziju nakitu. Naizgled obične metale poput bronce, materijale od kakvih su ukrase stvarali stari Slaveni, Kelti.

Možda samo zato što je takvo ukrašavanje našem narodu u krvi, ali žene su prepoznale njegov nakit kojeg često Mladen Grubić naziva "odjevnim predmetom". Sa svojim radovima prešao je granice Hrvatske, a kreativcu s dugim stažom odavno se pridružio i sin Petar s kojim zajednički vodi galerije u Šibeniku i Splitu, ali i dizajnira nakit.

Nedavno su završili novu kolekciju i krenuli u izradu kataloga. Za styling su angažirali mladu umjetnicu Neru Gržin, ali onda se dogodilo neočekivano.

image
Nova kampanja "Grubić designa" - Zapisi iz tišine
Jasmin Krpan

- Tama izolacije u koju je priveden čitav svijet zbog epidemije korone nadvila se nad nas u proljeće 2020. Zabrane kretanja, susreta. Prisilno smo uvedeni u tišinu - kazali su kreativci, ali ne bi ih mogli tako nazvati da ih taj period nije inspirirao.

- Zaista ne znam kako bi stranice kataloga izgledale danas da nije izbio zloglasni Covid-19. Zahvaljujući njemu kompletno je izmijenjena naša dnevna rutina, a time i naš fizički ali i emocionalni kozmos. Najviše pod tim utjecajima tišine i praznine, u kojima se čovjek osjeća osuđen sam na sebe, izrastale su ove stranice kao svjedoci vremena izolacije u kojoj čovjek oslobođenje ponovno nalazi u prirodi. Sada kada se sve gotovo potpuno vratilo u normalu taj se period čini kao neki drugi život, a bilo je to prije samo nešto dana - rekla je umjetnica Nera Gržin.

Sve je tada stalo, ali ne i razmišljanja na temeljima novih ideja. Iz dana u dan inspiracija je napadala kreativnost...

image
Nova kampanja "Grubić designa" - Zapisi iz tišine
Jasmin Krpan

- Grubić design slijedi svoj dugoročni moto – od ulične mode do ekstravagancije. Ne robujemo hirovitim modnim kretanjima, koja pružaju kratkoročno zadovoljstvo. Vjerujemo u svevremenski koncept koji donosi nosivost i trajnu vrijednost. Uživamo u potpunoj slobodi, stvarajući brojne kolekcije nakita, različitost materijala, velika mašta i strast, s jedinim ishodom, a to je posebnost.

Mir je institucija koja je hram kreativnosti. Izolacija u koju je priveden čitav svijet, s brojnim zabranama kretanja, susretima. Prisilno smo stjerani u mrak, a strah želi biti jedini neprijatelj. Naš kreativan zanos redovito nam daje šifru kako bi svladali neizvjesnost i pobijedili strah - podijelio je svoje misli s nama Mladen Grubić, dizajner nakita.

Prvih dana, kaže, pričali su o preoblikovanju metala. Njegovom nastanku i nalazima. Kroz arheološke iskopine, slike i različite reljefe... Novi oblikovani elementi bili su od bakra kojeg su posrebrili i dodatno patinirali. Mesing kao drugi materijal bio je odličan kontrast, jednako moćan i bez sjaja. Poput starog arheološkog nalaza, a potpuno nov – živ! Kreirali su prstenje s plohom koja je "razbijena", namjerno oštećena. Utor u centru prstena, prazan, gdje je nekada bio kamen. Kao prsten koji je izgubio vlasnika. Ostavština - što je inače sinonim za nakit i nasljeđe kroz generacije - to je bila glavna vizija u stvaranju kolekcije koja nije imala jasan cilj.

image
Nova kampanja "Grubić designa" - Zapisi iz tišine
Jasmin Krpan

U toj kolekciji je nastao križ koji je zapravo trebao biti mač, trag davnih ratovanja. Preoblikovali su ga u križ, simbol vjere i žrtve, ali i nade za novu budućnost. Okovi kao narukvice s kojih vise križevi, za pobjednike koji slave slobodu... Beskonačnost lanaca koji zvukom prate pokret, različiti medaljoni "štitovi“ s razderotinom, efektom metka...

- U miru se čuo zvuk obrade metala, bez puno riječi. Zatvoreni, ali slobodni u svojoj kreativnoj kapsuli - kratko su opisali taj period koji su neki kreativno, a neki u jadikovanju iskoristili. O nevjerojatnoj inspiraciji dovoljno govori nakit i fotografije kapanje za koje je zaslužan Jasmin Krpan.

- Oduvijek sam bio fasciniran kako se odviju prvi susreti s ljudima koji mi jako odgovaraju. Jasmin i Nera su pravi primjer toga. U svim onim čudnim emocijama i stanjima svijesti u kojima smo svi plutali zadnjih mjeseci za mene je ova suradnja bila jedan od najbitnijih segmenata tog razdoblja i moje sidro mira i motivacije. Mislim da se to jako dobro vidi u fotografijama naše nove kampanje.

Mišljenja sam da je točno to najbitnije za kvalitetnu kreativnu suradnju: naći ljudi koji ti odgovaraju po načinu svog rada i po svom karakteru. Kad u takvom setup-u svojim suradnicima ostaviš dovoljno prostora za njihov vlastiti kreativni izričaj - to je maksimum koji vi kao tim možete izvući. Duboko sam uvjeren da ovo nije zadnja suradnja u ovom sastavu.

image
Nova kampanja "Grubić designa" - Zapisi iz tišine
Jasmin Krpan

Što se tiče izolacije, teme naše kampanje, nije mi teško pala. Oduvijek sam jedan dio godine, i to najčešće početak godine, kao i sada, provodio u sličnim uvjetima. Mislim da je samoća nešto od čega nitko ne bi trebao bježati. Ne vidim kako netko može raditi na sebi, voljeti sebe ili imati vlastiti mir bez toga. Možda netko može, ali ja ne mogu.

Uostalom, mislim da je tražena reakcija za bilo koji problem u životu uvijek ista: ostani maksimalno miran, napravi plan i zapamti da su disciplina i dosljednost ključ rješavanja svakog problema - zaključio je Petar Grubić, mlađi član kreativnog dvojca koji je poručio da su i u ovoj kolekciji ostali dosljedni kreirajući svevremenske komade koji ne prate trendove, koji traju puno dulje od jednog proljeća i ljeta i uz koje će te svima jasno dati do znanja tko ste, kakvi ste i kako se osjećate.

Izdvojeno

12. srpanj 2020 23:04