StoryEditor
TrendDobro izbalansirano

Kako uklopiti nespojive komade namještaja? Odgovor je u trendi stilu koji samo prividno ignorira pravila, idealan je za sve koji vole eksperimentirati

Piše Tihana MAROVIĆ
10. ožujka 2020. - 07:30
Shutterstock

Htjeli biste zadržati staru bakinu vitrinu, mamin stolnjak, ružičaste jastuke, ali i novi moderni kauč, a opet unijeti dašak lepršavosti u vaš dnevni boravak - za sve koji vole eksperimentirati, eklektičan stil idealan je izbor.

Eklektičan stil nije jedan već skup više pravilno izbalansiranih i dobro usklađenih stilova. Pomalo je čudan i neobičan, no iznimno je popularan. I priznajemo, može izgledati zaista sjajno.

Doduše, urediti interijer u eklektičnom stilu nije nimalo lak posao, iako se možda na prvi pogled čini tako.

Stoga, ako se želite iskušati u uređenju svoga doma u stilu kontrasta i različitosti, važno je znati da nije dovoljno samo prikupiti hrpu različitih stvari i nabacati ih u prostor. Potrebno je pomno analizirati prostor i jasno definirati kakav ugođaj želite postići.

Postoji opasnost da pretjerate i stvorite stilsku zbrku, zato s uređenjem ne žurite već različite elemente dodavajte polagano - ritmom kojim ste zadovoljni.

Mali savjet - bazni komadi neka vam budu u fokusu, a prednost svakako dajte umjetničkim djelima, starim fotografijama i omiljenim knjigama i pločama.

Blogerica Leda Bosnić zna tajne dobrog eklekticizma, a podijelila ih je i s našim čitateljima. Evo kako ovaj stil postići u svojem interijeru:

1. Nemojte samo nabacivati, pazite da imate maksimalno tri različita stila

2. Nemojte se bojati spojiti uzorke i teksture

3. Igrajte se bojama

4. Tapete, tepisi, prirodni materijali, zlato i životinjski uzorci – sve je dobrodošlo!

Izdvojeno