StoryEditor
TrendViše od jogurta

Jeste li već uspjeli izgorjeti na suncu? Dok čekamo ‘pravo ljeto‘, istražili smo pomagače protiv opekotina, opskrbite se u slučaju da pretjerate

13. lipnja 2020. - 13:17
AFP

U djetinjstvu je dopušteno svašta, pa tako i cjelodnevno kupanje i boravak na suncu. Čak i najpažljiviji roditelji znali su tu i tamo priznati poraz i produžiti dopušteno vrijeme za još malo igre u pijesku, skakanja s mulića ili izrade nakita od školjkica.

- Izgorjet ćeš!, dovikuju s plaže, ali djeci je to najmanje važno. 

Premotajmo samo malo naprijed. Sjećate li se ljetnih večeri na balkonu, dok vas mama maže hladnim jogurtom kako bi ublažila crvenilo? Sjećate se gunđanja i "rekla sam ti"?

Danas smo nešto pometniji pa nam ne treba netko visjeti nad glavom kako bismo znali da je pretjerano izlaganje suncu opasno, a k tome, rijetki su baš raspoloženi za ponavljanje ove neugodne pogreške iz najmlađih dana. Jer nakon što jogurt sanira opekotine, treba i obući pidžamu i leći u krevet. A onda igra na suncu dođe na naplatu...

Zagazili smo u sredinu lipnja, pa je tema sasvim prigodna. Iako, ruku na srce, pravoga ljeta još vidjeli nismo. Nadamo se ipak da će stići uskoro, a nadamo se i da će ovaj vodič za ublažavanje opekotina većina shvatiti kao upozorenje ili pomoć u slučaju nužde, a da nisu već izgorjeli toliko da moraju pribjegavati ovim spasonosnim rješenjima.

No, ako se dogodi...

1. Aloe vera

Stara prijateljica koju ste za beauty eksperimente koristili direktno iz bakinog pitara, i ovaj put uskače u pomoć. Njena protuupalna svojstva mogu potaknuti kožu oštećenu od sunca da se brže regenerira. Jedan antioksidativni protein koji sadrži, metalotionein, pokazao se izrazito učinkovitim.

No i samim svojim hidratantnim svojstvima, može umanjiti osjećaj neugode i zatezanja kod kože oštećene suncem. Isto tako, pomaže i kod ljuštenja kože. Kako biste ublažili posljedice sunčanja, nanesite na mjesta zahvaćena crvenilom aloe veru, ali pazite da pritom koristite onu bez dodanih mirisa i proizvod bez parabena.

2. Zobene pahuljice

Vjerojatno vam "na uši izlazimo" sa spominjanjem svestrane namirnice, jeftine, a svojstvima nezamjenjive. Tako je, zobene pahuljice mogu pomoći i u ovom slučaju.

Recept je star i provjeren, tu se ne morate brinuti previše. Dermatolozi su potvrdili djelovanje zobi na hidrataciju kože, pa u slučaju da ste izgorjeli na suncu, možete posegnuti za maskom od zobenih pahuljica i jogurta. Možete i, za veći učinak, napaviti kupku i dodati u nju zobene, što će potaknuti hidrataciju.

Ne morate imati vidljive dijelove oštećene kože kako biste znali da je ona pretjerano izložena suncu. Bilo kakav svrbež, peckanje i ljuštenje ukazuje da joj morate vratiti hidrataciju.

3. Zeleni čaj

Hidratantnim svojstvima sličan prethodnim dvjema "pomoćima", a opet tako različit. Čaj jakog okusa i s velikom dozom kofeina rijetkobi kome pao na pamet kao spasilac u slučaju opekotina, ali dermatolozi izdvajaju upravo njegova svojstva kao ona prava.

- Pokušajte dodati nekoliko vrećica zelenoga čaja svojoj hladnoj kupki. Njegova protuupalna svojstva pomoći će koži i mogu pomoći kod opekotina, kaže za MindBodyGreen dermatologinja Zenovia Gabriel.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

29. studeni 2020 20:47