StoryEditor
Trendhit na instagramu

Jedini recept za džem od višanja koji će vam ikad trebati: toliko je jednostavan da zapravo uopće nije recept, vaga vam uopće neće trebati

Piše Trend
30. lipnja 2020. - 12:38
Shutterstock

Višnje, mljac-mljac. Ne krijemo da ih obožavamo, a, bome ni slavni kuhar David Lebovitz, čiji blog vjerno pratimo. Sve je u njega nekako jednostavno, prirodno, domaće i, reklo bi se, jako ukusno. Baš kao višnje. Koje je u najnovijem postu ubacio u džem.

I to kakav: džem bez recepta. Otkrio je kako je ovo zapravo repriza jedne od njegovih najstarijih objava, u originalu objavljene na njegovom blogu još 2005. godine. Recept koji to zapravo nije u početku je, priznaje Lebovitz, zbunio pratitelje, no uskoro su mu se masovno počeli javljati s odličnim feedbackom. I sad ga je, 15 godina kasnije, dijelom zbog godišnjice, a dijelom zato što je, kako se pohvalio, upravo nabavio fantastične svježe višnje, ponovno objavio.

Mi vam ga rado prenosimo, premda ga nismo isprobali. No Davidu vjerujemo. A i radili smo već slične džemove s višnjama i trešnjama pa znamo da su pun pogodak. Zamislite samo osjećaj kad usred tmurne zime u usta, ravno iz staklenke, ubacite žličicu (okej, žlicu) ovakve poslastice.

Dakle, sve što vam treba za ovaj potjvat, uz, jasno, dobro oprane i sterilizirane staklenke i poklopce, su višnje i šećer. Vaga vam ne treba, no želite li biti precizni, samo naprijed. Omjeri su ovakvi: 3 dijela šećera na 4 dijela višanja. Što to hoće reći? Ako uzmete kao mjernu jedinicu jednu šalicu, to znači da ćete na 4 šalice voća ubaciti 3 šalice šećera. Tako je jednostavno. Volite li slađi džem (David i mi ne volimo), stavite jednake omjere ili ih, pak, obrnite.

Voće očistite, prepolovite, ubacite lonac debljeg dna i kuhajte pokolpljeno na umjerenoj vatri uz povremeno miješanje. Nakon desetak minuta otklopite, ubacite šećer i malo pojačajte vatru. Kuhajte dok tekućina koja se stvorila ne postane gusta i konzistentna, a to znači da ako je kapnete po tanjuriću zadržava oblik i ne curi. Višnje bi na kraju trebale biti sjajne, ali ne prekuhane.

David savjetuje i što se sve može dodati džemu da bi bio još ukusniji te spominje koricu limuna, burbon, đin i likere na bazi višanja, a nije loše, otkriva, ubaciti i šaku-dvije trešanja.

Na kraju za one koji baš moraju imati točne mjere prije nego se upuste u kuhanje otkriva da će najnoviju 'turu' džema od višanja napraviti od 900 grama voća i 500 grama šećera. Smanjio je, piše, količinu zaslađivača jer su mu ove višnje dovoljno slatke. A i, kao što već spomenusmo, čovjek voli kiselo... 

#DŽEM OD VIŠANJA#DŽEM

Izdvojeno

04. srpanj 2020 18:25