StoryEditor
TrendIchigo ichie

Japanski koncept za sretniji život potaknut će vas na uživanje u svakom trenutku. Pa i u vrijeme pandemije...

31. ožujka 2020. - 20:17

Pandemija, strah od zaraze, socijalna izolacija i nova životna situacija koja nas je preko noći zatekla, valjani su razlozi za brigu, no, možda je baš ovo trenutak da stvari pogledamo s vedrije strane.

Trenirati misli i emocije na pozitivu, u vrijeme kada je cijeli svijet u strahu od opasnog virusa, nije nikako lako, no japanska filozofija dobar je primjer za shvatiti zašto je samo jedan trenutak bitan te kako iz njega izvući maksimum.

Da je vjerovanje u moć sadašnjeg trenutka duboka životna mudrost znaju mnogi no Japanci ovoj filozofiji pridaju iznimnu važnost.

Ichigo ichie može se slobodno prevesti kao 'u ovom trenutku, prilika', a riječ je o kulturnom konceptu koji nadasve cijeni sadašnji trenutak, tj. doživljaj koji se nikada više neće ponoviti na isti način. Osvijestiti Ichigo ichie, za Japance jednostavno znači biti sretan i zahvalan te voditi ispunjen život, neopterećen razmišljanjemo prošlosti i budućnosti.

U nastavku otkrije principe koji sačinjavaju ovu japansku filozofiju postojanja.

Posebni trenutci

Japanci smatraju da nikada ne biste trebali odgađati važne događaje u svom životu, niti ih stavljati na čekanje. Prema njihovom mišljenju, svaka prilika u životu, događa se samo jednom, stoga je ne propustite prigrliti. Čak i u izolaciji.

Jednom u životu

Živite život kao da se pojedine situacije više nikada neće ponoviti! U vidu ovog vjerovanja, Japanci nerijetko pozdravljaju svoje voljene s 'Ichigo ichie' uzvikom, podsjećajujći ih pri tome na bogatstvo sadašnjeg trenutka.

Sadašnjost

Vraćati se u prošlost ili pretjerano razmišljati o budućnosti, može biti bolno, ali i beskorisno. Japanci smatraju da se prošlost ionako ne možete promijeniti, a budućnost ne možete predvidjeti. Stoga savjetuju da se posvetite ovom sada trenutku te ga u potpunosti živite.

Nešto novo

Einstein je rekao: "ne možeš stalno ponavljati istu stvar, a očekivati drugačije rezultate!". Novi način postizanja nezaboravnog trenutka je dozvoliti si da iskušate, upoznate i osjetite nešto novo. Samo tako u vama će 'procvjetati' nova pozitivna energija.

Duboko udahnite...

Meditacija oslobađa. Barem tako Japanci vjeruju. Bez obzira na čemu i gdje sjedili dok meditiraju, najbitnije im je da su apsolutno opušteni te da mogu osjetiti odmak od svakodnevne užurbanosti.

Moć osjetila

Japanci treniraju umijeće slušanja, gledanja, mirisanja, diranja i kušanja kako bi istinski uživali u svakom trenutku ljudske percepcije. Ovakav način promišljanja i djelovanja omogućava im da posvete pažnju na druge ljude oko sebe i razviju empatiju.

Slučajnost?

Primjećivati slučajne stvari, za Japance znači biti otvoren prema svemiru, zbog čega su sposobni prirodnije iščitavati znakove iz svoje okoline. 

Promjena

Ljudska bića po prirodi su transformativna i imaju moć mijenjati situacije i stvari oko sebe onako kako njima odgovara. Pitanje je samo žele li to napraviti. Ako je vaša svakodenvica sumorna i siva, sve što trebate napraviti jest uvesti u nju Ichigo ichie te promatrati kako se prilike stvaraju jedna iz druge.

Poseban trenutak

Kao i kad svake druge aktivnosti, i kod prakticiranja Ichigo ichie filozofije, s vremenom ćete postati sve bolji, a trenutaka za proživljavanje i uživanje bit će sve više.

{instagram}

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. lipanj 2021 01:50