StoryEditor
ShowbizMUKE PO FINANCIJAMA

Dalmatinska šansona ove godine jednu večer: Ako skupimo po pet, deset tisuća kuna bit će taman za razglas i rasvjetu. Pa ti više radi festivale!

4. srpnja 2020. - 13:41
Nikša Stipaničev/HANZA MEDIA

Muke s financijama, jer su zbog korone "klekli" sponzori, ćute i organizatori 23. Večeri dalmatinske šansone Šibenik 2020., ove godine, doduše, zbog aktualnog ozračja, svedenih samo na jednu, koja će se održati 22. kolovoza, na festivalskoj ljetnoj pozornici na Trgu Republike Hrvatske.

- Ako skupimo po pet, deset tisuća kuna od nekoliko firmi, zajedno s lovom od Grada bit će to taman za razglas i rasvjetu. Pa ti više radi festivale - više sebi u bradu mrmlja Branko Viljac, direktor Dalmatinske šansone, govoreći kako je njezino ovogodišnje izdanje, prema prvotnoj ideji, trebalo biti baš posebno.

S umjetničkim direktorom Dušanom Šarcem osmislio je uobičajenu dvodnevnu glazbenu manifestaciju u čijoj su prvoj večeri brojna poznata glazbena imena trebala podsjetiti na opus velikana Arsena Dedića.

- Htjeli smo se, pet godina nakon njegove smrti, tom večeri odužiti našem velikom Arsenu. Već su nam se neki pjevači i odazvali, od Gibonnija do Zdravka Čolića, Tedija Spalata...

Čak smo počeli raditi aranžmane za orkestar i onda je sve stalo. Prekinuli smo s time, jer smo shvatili da financijski skoro nećemo moći zatvoriti ni ovu, jednu večer. Ali valjda će korona stati do sljedećeg ljeta, pa ćemo prodisati svi zajedno - i mi i festival.

Večer posvećenu Arsenu, u dogovoru s Gabi i Matijom Dedićem, napravit ćemo dogodine - obećava Viljac, napominjući kako je Grad Šibenik na festivalski račun usmjerio 100.000 kuna, pet tisuća manje nego lani. Ali to, veli, s koronom i bez nje nije dovoljno...

- Problem je koliko Šibenik inače izdvaja za svoj festival. Splitski festival, primjerice, dobiva pet puta više. S druge strane, Večeri šansone struka je davno prepoznala, o čemu svjedoče naše brojne nominacije i osvojeni Porini. "Split" je, eto, ove godine prvi put bio nominiran - podsjeća direktor šibenske Šansone.

Izabrane 22 skladbe

Festivalski žiri, u čijemu su sastavu, uz Viljca i Šarca, bili i Damir Marušić, voditelj orkestra, skladatelj Mate Anić i glazbenik Dalibor Mirčeta, izabrao je 22 skladbe od stotinjak pristiglih na natječaj za 23. izdanje Šansone.

Uz već poznata lica šibenskog festivala poput Nene Belana, 4 Tenora, Ivana Ive Županovića i Nikoline Tomljanović, Duje Stanišića, Branka Medaka, Stijepe Gleđa Markosa, Elme Burnić, Božidarke Matije Čerine, klapa More i Sebenico, ove će godine, ističe Branko Viljac, nastupiti najveći broj kantautora koji su svojim autorstvom i do sada davali poseban pečat festivalu, i to ukupno njih deset.

- Uz spomenutog Nenu Belana, tu su i Elis Lovrić, Saša Jakelić, Kristina Boban, The Obala, grupa Forum, Aleksandra, The Blondes, Branimir Bubica i američka Trogiranka Tommi Mischell koja nam i ove godine dovodi poznatog američkog glazbenika Allana Slutskog, dobitnika nagrade Grammy za filmsku glazbu.

Prvi put kao debitanti u Šibeniku će nastupiti Marko Kutlić, Martina Majerle, Lili Gee Bend i Anja Viktoria Peršić, koji će se ravnopravno natjecati za jednu od festivalskih nagrada "Šansonjer" - nabraja Viljac.

- Dobro je da imamo još nekih iskusnih glazbenih imena, predvodnika Šansone, a da nam se javljaju mladi izvođači koji imaju što reći. Od Marka Kutlića, pa nadalje - komentirao je koncept jedine festivalske večeri direktor Viljac, najavljujući kako će njezini voditelji biti Martina Validžić i Mirko Fodor.

Popis pjesama

Pjesme koje će biti izvedene na Večeri dalmatinske šansone 2020. (abecednim redom):


1. DITE MOJE (J. Šetka – J. Markov – H. Domazet) DUJE STANIŠIĆ
2. DOKLE DIŠEM, BIT ĆU TVOJ (D. Rapotec Ute – I. Brnas – D. Rapotec Ute) BRANKO MEDAK
3. JE ČA JE (E. Lovrić) ELIS LOVRIĆ
4. JUG JE MOJA INDIJA (K. Radovčić – K. Radovčić – D. Trelević) THE BLONDES Ft. CVRČCI
5. KAO PREDIVAN SAN (B. Krajcar – B. Krajcar – I. Ivanović/M. Vojovodić) MARKO KUTLIĆ
6. LIPA DALMACIJA (G. Karan – G. Karan – N. Bratoš) 4 TENORA
7. MOJA JE NADA SAD SVE (D. Pančur – J. Patekar – N. Belan) NIKOLINA TOMLJANOVIĆ & IVAN IVE ŽUPANOVIĆ
8. MOJE MORE (A. Marković – A. Marković – R. Okanović) ALEKSANDRA
9. NE VOLIN JUGO (N. Belan – R. Ćaleta N. Belan) NENO BELAN
10. OD TEBE ĆA (Z. Ukić – Z. Ševerdija/Z. Ukić /B. Hrepić – The Obala) THE OBALA
11. PRAVA RIČ (I. Badurina – F. Bilić – I. Popeskić) STIJEPO GLEĐ MARKOS
12. RUJANSKA NOĆ (S. Jakelić – K. Jakelić – S. Jakelić) SAŠA JAKELIĆ
13. SJENE MLADOSTI (T. Mischell – T. Mischell –A. Slutsky) TOMMI MISCHELL
14. SUNCE (M. Odak) LILI GEE BEND
15. SVJETLUCA MIRNO MORE (E. Burnić – E. Burnić – Z. Domazet) ELMA BURNIĆ
16. ŠIBENIČE (Z. Mišolongin – M. Jareb – T. Modrić) KLAPA MORE
17. ŠTORIJA JE STALA (B. Bubica - B. Bubica – L. Škaro) BRANIMIR BUBICA & KLAPA SEBENICO
18. TI NEMAŠ POJMA (S. Rapotec – V. Alilović – D. Rapotec Ute) BOŽIDARKA MATIJA ČERINA
19. TVRĐAVE (E. Lazarić – L. Hajdarpašić – A. Valenčić) ANJA VIKTORIA PERŠIĆ
20. VOLIN DA SI TU (D. Rapotec Ute – M. Cetina – D. Rapotec Ute) MARTINA MAJERLE
21. ZA MENE NEMOJ PITATI (R. Perković – S. Perković – R. Perković/L. Škaro) GRUPA FORUM
22. ZEMLJA I ZRAK (I. Nuić – K. Boban/I. Nuić - I. Nuić/K. Boban) KRISTINA BOBAN

Izdvojeno

13. kolovoz 2020 04:13