StoryEditor
PutovanjaTri vrha

Višemilijunska ulaganja su se isplatila: naš novinar u posjetu skijalištu koje zapošljava i Hrvate; ‘Ostala sam i fatalno se zaljubila‘, priča Marija

Piše Zoran Šagolj
19. veljače 2020. - 13:40
Skijalište Sexten iz sustava Dolomiti Superski u južnom Tirolu s 100 km povezanih stazaTom Dubravec/Cropix

Vidjet ćeš, to danas ili prije pet i 10 godina više nije isto skijalište – rekao mi je jedan zagrebački prijatelj, inače strastveni skijaš, prije nego što sam se zaputio prema Južnom Tirolu.

U Hrvatskoj ga znaju kao Sexten/Sesto, prije toga Hochpustertal /Val Pusteria. Sadašnje ime – Drei Zinnen/Tre Cime (Tri vrha) nosi od prije nekoliko godina.

Taj rebranding nije bio puka kozmetika, već čitav niz poteza i višemilijunskih ulaganja koji su skijalište izvukli iz sjene nekoć obližnjeg i daleko poznatijeg Kronplatza. Danas je, složit će se oni koji znaju, ta priča blizu snježnih pet zvjezdica, na korak od najboljih u Italiji.

Službeno cijelo skijaško područje ima 115 kilometara staza. To znači 53 kilometra plavih, 50 km crvenih i nešto više od 11 km crnih spustova. Iako bi takav omjer možda na prvu ruku odbio najzahtjevnije skijaše, samo im spomenite Holzriese II, najstrmiju stazu u Dolomitima, s nagibom od 72 posto. Doslovno niz nos.

Vlasnici skijališta, dioničari kojih je više od 400 u ovom trenutku, od kojih pet s većim udjelima, ne misle stati. Nakon što su već dobro uvezali pet najvećih vrhova, obnovili žičare (u ovu su sezonu primjerice ušli s novim 8-sjedom Hasenköpfl” na Monte Elmu), već imaju nove projekte na umu.

U planu im je 2021. godine prijeći granicu s Austrijom i uvezati se s tamošnjim Sillianom na vrhu Hochgruben, kod nekadašnje vojarne, što se uzdiže na 2550 metara nadomorske visine. Uz njihovih 20 i nešto, te novim stazama, prijeći će brojku od 170 km koja će se moći odvesti na skijama.

Najbrže rastući u Dolomitima

- Mi iz godine u godinu sve više ulažemo i u ovom trenutku smo jedno od, ako ne i najbrže rastuće skijalište u Dolomitima. Kada ispunimo ono što smo zacrtali, a to su ovaj spoj sa Sillianom, te obnovimo žičaru iz Sextena, bit ćemo uz bok najboljim skijalištima u sustavu Super Dolomiti – kaže mlada i agilna Stefanie Pfeifhofer, koja u konzorciju vodi međunarodni PR.

I sama je nekoć bila skijašica, ali se je nakon dviju operacija koljena odlučila ostaviti natjecateljskog skijanja i posvetiti studiju.
Iz hrvatske perspektive bilo bi uobičajeno da osoba u njezinim godinama (24) razmišlja o većoj sredini. Ali...

- Ja ovdje imam sve što mi treba. Posao koji volim i općenito kvalitetu života kakva se rijetko gdje sreće. I naravno snijeg, skijanje... - kaže nam Stefanie.

A Hrvati, njih imate u obje uloge, znači i kao radnike, i kao turiste. Marija iz Slavonskog Broda došla je prije skoro 20 godina u Južni Tirol na poziv svoje sestre. Iako nije planirala, ostala je.

Danas radi kao konobarica u Sporthotelu “Tirol”, jednom od najboljih u dolini.

- A, šta ćete, fatalno se zaljubila i ostala – uz smijeh će će ova Slavonka, koja je ljubav života našla u talijanskom kolegi Mirku. I naučila ga pristojno hrvatski.

I dok, prema njezinu pričanju, broj naših sunarodnjaka koji su s njom nekada radili danas pada, jer se vraćaju raditi za hotelske lance ili pokreću vlastitite biznise u domovini, sve je veći broj turista.

- Hrvati vam od svih mjesta uz skijalište nekako najviše vole Sexten i tamošnje hotele.

Imamo ih i mi u San Candidu, ali nama su ovdje broj jedan Talijani, pa Nijemci, onda europski istok sa Slovacima, Česima... Takva je slika i zimi i ljeti – veli Marija.

Tri vrha u pravilu nemaju problema sa snijegom. Osim toga, kao i svi Tirolci, velemajstori su u umjetnom zasnježivanju i peglanju staza, pa čak i kada se okolne livade zelene.

U svakom od pet mjesta ili gradića potrudili su se napraviti i ono dodatno nešto za privući goste. Da su uspjeli, svjedoče svi mogući jezici koje ćete čuti u restoranima i kolibama, dućanima, klizalištima, sanjkalištima...

#SEXTEN/SESTO#SKIJALIŠTE JUŽNI TIROL

Izdvojeno

23. lipanj 2020 10:03