StoryEditor
ProstorijaKORISNE STVARČICE

Mlada dizajnerica se iz Zagreba vratila u Postira i pokrenula ‘Bahuja design‘. Nemate pojma što to znači? Naravno da ne znate, ako niste s Brača

12. siječnja 2021. - 14:15
Bahuja design

Znate li vi što je to "bahuja"? Naravno da ne znate, osim ako ste s Brača. Tamo se zna što znači ta riječ, a "ono" što se krije iza toga... poznato je i onima koji nisu s Brača, a ni iz Postira, jer toga ima na sve strane, a pomalo i u svakom od nas.

Bahuju koju danas upoznajemo, nećemo niti imenom predstaviti, ne voli da je se prepozna, ali mi ime znamo i čuvamo kao zajedničku tajnu.

– Žao mi je, ali bahuja ne može reći svoje ime kao što nijedna bahuja ne bi javno priznala da je bahuja – veli nam mlada, 26-godišnja magistra dizajna iz Postira.

image
Bahuja design


Točnije magistra produkt-dizajna koja se na čuđenje mnogih, nakon završenog studija na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu za stalno vratila u svoja Postira.

Namještaj i korisni predmeti

I sada radi ono što bahuje obično ne rade, dizajnira namještaj i razne korisne kućanske predmete pod imenom "Bahuja design", spojivši tako dizajn s dijalektom.

– Za one koji ne znaju bahuja je riječ, pojam, pojava i/ili odgojna mjera korištena u različitim dijalektima Dalmacije. Bahuja najčešće označava žensku osobu, iako postoji izraz bahuj i za muški rod, a takva osoba je neuredna i lijena baviti se čišćenjem i sređivanjem sebe i/ili prostora u kojem živi, a često poslove obavlja traljavo.

image
Bahuja design

S našom bahujom se moramo složiti kad kaže da bahuje postoje otkad postoji čovjek, ali, brend "Bahuja design" tek prije godinu dana, one zime prije korona-godine.

Kaže spontano, između nezaposlenosti, koronavirusa i otpora prema društvenim mrežama, kojima se ipak morala otvoriti.

– U početku sam samo htjela da se profil zove "bahujadesign", jer sam samo jedna obična bahuja i nisam imala nikakve radove unaprijed isplanirane, niti sam mislila da će se koncept temeljiti na bahujima.

Međutim čim sam počela dizajnirati sve što je slijedilo bilo je prirodno i počelo se vrtjeti oko pojma bahuje, oko onoga kako se ponašaju, kako ih drugi doživljavaju, po čemu su specifične i zašto su tako smiješne – govori mlada Postiranka.

Dalje objašnjava: Dizajniram predmete koje mogu pomoći bahujima u njihovoj borbi s bahujanjem bilo da se pomire s tim da su bahuje, ili da ih posrami i potakne na djelovanje.

image
Bahuja design

Iznenadila sam se koliko su bahuje inspirativne, ili sam ja prevelika bahuja pa mi je to prirodno.

Svaka osoba je nekad bahuja, nešto što je negativno ovdje postaje komično, biti bahuja znači ignorirati stvarnost, znati da nešto moraš napraviti, ali se prepuštaš unutarnjem glasu koji ti govori da ti se to zapravo ne da, a mislim da se u tome svatko može prepoznati!

Zanimljivost u cijeloj ovoj priči je onaj dio oko dijalekta i dizajna, ali ova bahuja ima objašnjenje.

– Jedan aspekt bahuje koji mi je posebno bitan jest dijalekt, u ovom slučaju je to postirski dijalekt.

Kulturna i osobna vrijednost

Smatram da je dijalekt velika kulturna i osobna vrijednost svakog dijalektalnoga govornika bez obzira na to kojim se dijalektom služi, i zato ga treba čuvati i promovirati jer je autentičan i neponovljiv i na takvo bogatstvo treba biti ponosan!…

Predmeti iz "Bahuja designa" nose i objašnjenja za one koji ne razumiju, u opisu se uvijek nalazi i rječnik koji prevodi riječi na standardni književni jezik. I već pri prvim objavama prvih dizajna, reakcije su bile pozitivne.

image
Bahuja design

– Izgleda kao da su bahuje jedva dočekale "izići iz ormara", pretpostavljam da oni koje možda vrijeđa bahuja očito zaobilaze profil jer se do sada nisu oglasili, ali ih ovim putem pozivam da nam se pridruže, znamo mi da je sramota biti bahuja ili bahuj, ali možda ste vi samo povremeno, ne mora značiti da ste svakodnevno…. smije se mlada postirska produkt-dizajnerica koja otkriva kako voli promatrati život i ljude...

–... prepustiti se kreativnom stvaranju i humoru koji iz toga spontano nastaje, a sve pozitivne reakcije na to su samo dodatno zadovoljstvo i poticaj za daljnji rad.

Pitamo našu bahuju prati li trendove i čemu je zapravo najsklonija.

– Dizajniram tako da sam što je moguće više slobodna, ne opterećujem se trendovima i tuđim mišljenjima no savjet i argumentiranu kritiku rado prihvaćam.

image
Bahuja design


Takva sam karakterno pa se to valjda očituje i u kreativnom stvaralaštvu. Moglo bi se reći da radim po nekom svom unutarnjem osjećaju, intuiciji, osjetim kad je nešto bolje, a nešto lošije, ne bojim se boja, boje su predivne.

Volim umjetnost i dizajn u kojem osjetim ono "nešto", koji ima kvalitetan i ispunjen koncept koji nije stvoren samo stvaranja radi.

Ne volim kad se dizajn forsira u filozofskom i stvaralačkom smislu, jednostavnost je često teže postići nego komplikaciju!

image
Bahuja design


Također smatram da bi se dizajneri morali više odupirati jednoličnosti očekivanih proizvoda koji prate trendove i tržište i biti umjetnici, izražavati se slobodnije i autentično.

I na koncu, recimo i ono što je najvažnije, a to je realizacija ormara, stolova, komoda, tacni, kuhinje.... U tijeku su i dogovori s manjim hrvatskim obrtnicima i poduzećima oko proizvodnje.

– Sve ćete znati kada bude spremno i to je uskoro... zato bahujice i bahuji, strpite se još malo… A do tada ostanite mi bahujasti k'o i dosad, ali nemojte to nikome priznat.

image
Bahuja design
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

12. siječanj 2021 15:02