StoryEditor
ProstorijaBUDITE DOSLJEDNI

Lisne uši su nakon kiša napale i vaš limun? Važno je odmah krenuti u akciju, metode su provjerene i traže samo deterdžent za suđe, evo što napraviti

25. svibnja 2021. - 18:00

Kiša-sunce, pa opet kiša-sunce i tako već dosta dugo. Idealno vrijeme za napad lisnih ušiju koje već uveliko uništavaju limune.

Vrtlari se žale te od kolegama primaju savjete koji su im postupci najuspješniji za suzbijanje ovih napasnika.

Važno je krenuti u akciju čim ih uočite. Ne zaboravite da se ovi kukci brzo razmnožavaju, ali i da morate biti vrlo uporni u njihovom suzbijanju.

Najčešće se pomiješa 1 čajna žličica blagog deterdženta za suđe s litrom tople vode. Napravljenu mješavinu ulije se u bocu s raspršivačem i dobro promućka, a potom pošprica zahvaćeno područje. Uši bi se trebali osušiti, a potom i uginuti.


Neki prakticiraju i skidanje lisnih ušiju s limuna vatom natopljenom alkoholom. Postupak je dugotrajniji, ali prije nego krenete odstranite lišće koje je najviše zaraženo.

Ukoliko zakasnite sa suzbijanjem lisnih uši, lišće vašeg stabla će se osušiti i pokriti mednom rosom, na koju se naseljavaju gljive čađavice. Zaražene biljke zaostaju u rastu i podložne su napadu drugih štetnika i uzročnika bolesti.

Zato, poduzmite sve što je u vašoj moći da spasite limun.

item - id = 1101263
related id = 0 -> 1101597
related id = 1 -> 1043646
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. rujan 2021 13:47