StoryEditor
PanoramaBOLEST SE ŠIRI

U ZOO vrtu u Atlanti životinje su zaražene koronavirusom. Čak 13 gorila je pozitivno, uključujući 60-godišnju Ozzie, najstariju mušku gorilu u zatočeništvu

Piše PSD
12. rujna 2021. - 16:52

Nakon što se u siječnju više gorila u Safari parku zoološkog vrta San Diego u Kaliforniji zarazilo koronavirusom, zatim  nekoliko lavova i tigrova u zoološkom vrtu Bronx u New Yorku i četiri lava u zoološkom vrtu u Barceloni u Španjolskoj, sada stiže vijest o zarazi gorila u ZOO vrtu u Atlanti.

U zoološkom vrtu u Atlanti kažu da je najmanje 13 zapadno nizinskih gorila pozitivno testirano na COVID-19, uključujući 60-godišnju Ozzie, najstariju mušku gorilu u zatočeništvu, piše Guardian .

Predstavnik Zoološkog vrta Atlanta rekao je da su zaposlenici primijetili kako gorile kašlju, curi im iz nosa i  nemaju apetita. Veterinarski laboratorij na Sveučilištu Georgia dao je pozitivne testove na respiratornu bolest. Zoološki vrt Atlanta čeka na potvrdu Nacionalnog laboratorija za veterinarske usluge u Amesu u Iowi.

Zoološki vrt će testirati svih 20 svojih gorila, koje žive u četiri grupe.

Predstavnici zoološkog vrta kažu da vjeruju da je asimptomatski zaposlenik koji se brine za gorile prenio virus. Zaposlenik je bio potpuno cijepljen i nosio je zaštitnu opremu - masku i rukavice.

image
Gorile u Zoo vrtu u San Diegu potpuno su se oporavile od COVID-a
Afp

U zoološkom vrtu kažu da nema dokaza da gorile mogu prenijeti virus na ljude te kažu da su posjetitelji predaleko da bi ih gorile mogle zaraziti.

- Vrlo smo zabrinuti što su se ove infekcije dogodile, osobito s obzirom na to da su naši sigurnosni protokoli pri radu s velikim majmunima i drugim osjetljivim životinjskim vrstama tijekom cijele pandemije bili izuzetno rigorozni - rekao je dr. Sam Rivera, viši direktor zoološkog vrta, stoji u priopćenju, piše Guardian.

U divljini su zapadno nizinske gorile kritično ugrožena životinjska vrsta, uglavnom zbog krivolova i bolesti. Oni su također poznati po svojoj nevjerojatno sporoj reprodukciji, što dodatno pogoršava njihovoj broj.

item - id = 1126754
related id = 0 -> 1131705
related id = 1 -> 1131587
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. listopad 2021 14:27