StoryEditor
PanoramaU SLAVU ČAROBNJAKU

Što bi dali naši fanovi da mogu zakoračiti u ovu divotu: pogledajte kako izgleda carstvo Harryja Pottera otvoreno u New Yorku na tri kata i 2 000 kvadrata

10. lipnja 2021. - 14:50

New York je dobio najveću tematsku trgovinu posvećenu malom čarobnjaku Harryju Potteru. Trgovina se prostire na gotovo 2000 četvornih metara i tri kata, a čini je čak 15 tematskih dijelova. Ako vas u budućnosti put nanese u Veliku Jabuku, ovo je adresa koju morate zapamtiti – 935 Broadway.

Upravo tamo su Amerikanci, i inače navikli da u redovima stoje za koješta, i ovaj put bili na visini zadatka. Nije im bio problem ni po kiši u redovima čamiti kako bi napravili đir "čarobnim" odajama nadahnutim filmovima i knjigama popularne franšize.

Premda je prvenstveno namijenjeno prodaji odjeće, ovo mjesto posjetiteljima nudi jedinstven uvid u svijet čarobnjaštva, odnosno u verziju iz filmova i knjiga prilagođenu stvarnome svijetu.

Prostor bi se zapravo mogao okarakterizirati kao spoj trgovine odjeće, muzeja i čarobnjačkog svijeta.


Svako od 15 tematskih područja oživljava čaroliju svijeta Harryja Pottera. Ondje je izloženo oko 1000 rekvizita, među kojima je i nekoliko autentičnih predmeta korištenih pri snimanju filmova.

image
AFP


Na samom ulazu goste dočekuje golem plutajući model feniksa Fawkesa, ljubimca Albusa Dumbledorea, izrađen posebno za ovu prigodu. Ondje je i statua Griffina koji drži stražu u glavnome atriju trgovine.

Virtualna stvarnost

Posjetitelji se, a bože moj, mogu fotografirati i napraviti selfieje na svakome katu trgovine. Mogu, ako to žele, i pozirati u londonskoj telefonskoj govornici ili u golemim Hagridovim čizmama.

image
AFP


Ima tu još svega, pa tako fanovi Harryja Pottera na ovom mjestu mogu zaploviti i u virtualnu stvarnost, koja će im donijeti neponovljiva iskustva.

Uskoro će tako obožavatelji moći isprobati dvije senzorne "virtual reality" avanture, prvu pod nazivom "Chaos at Hogwarts", koja posjetitelje poziva da zakorače u magični dvorac, te drugu pod nazivom "Wizards Take Flight", u sklopu koje će moći "letjeti" na metli iznad Londona.

image
(Photo by Angela Weiss/AFP)
AFP


Spomenimo i to kako je prvi roman britanske spisateljice J.K. Rowling, "Harry Potter i Kamen mudraca", objavljen 26. lipnja 1997., a posljednja od sedam knjiga objavljena je 2007.

image
AFP


Sve su knjige prevedene na brojne svjetske jezike. Zadnje četiri knjige postale su najbrže prodavane knjige u povijesti, a posljednji dio, knjiga "Harry Potter i darovi smrti", u SAD-u se u samo 24 sata nakon što se pojavio na policama knjižnica prodao u jedanaest milijuna primjeraka.

image
Zbog Harryja nije problem i na kiši čekati
 
AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. srpanj 2021 11:27