StoryEditor
PanoramaFali nam zmijica

Bila je sinonim za mobilne telefone pa najednom nestala: snima se serija o strelovitom rastu i padu finske Nokie

Piše PSD
20. travnja 2021. - 09:53

Producentska kuća Rabbit Films počela je s proizvodnjom serije 'Mobile 1.0', šestodijelne drame koja istražuje streloviti uspon finske kompanije Nokije koja je postala vodeći svjetski proizvođač mobitela kada su tek ušli u mainstream prije njihovoga dramatičnog pada, piše Variety.

Iako je tek riječ o radnom naslovu, zapravo se uklapa u ono što Nokia jest, prvi sinonim za mobitele. Zapravo je istinski čudno, i odlična tema za seriju, kako je firma koja je poslovala na svim kontinentima i čiji proizvod je skoro svaki čovjek držao u ruci uspjela gotovo pa nestati. Scenariji je napisan na osnovu opsežnih intervjua sa svima koji su sudjelovali u stvaranju kompanije i bili bitne figure u njenom funkcioniranju.

Serija je ujedno prvi prikaz širenja finske elektroničke tvrtke iz male tvrtke u globalnog igrača u industriji mobilnih telefona, njihovog puta na kojem su pobijedili puno utjecajnije marke. Prva sezona usredotočit će se na godine 1988.-1990. kada je tehnologija za mobilne telefone bila u povojima.

U samom središtu serije bit će mladi pravnici spremni bez straha preuzeti svoj dio kolača od ultrauspješnih multinacionalnih kompanija, jednostavni inženjeri koji razvijaju revolucionarne nove proizvode, međusobne svađe, podmetanja i zavade. U njoj će biti obrađeni svi bitniji događaji među kojima i onaj kada je tragično umro čelnik kompanije, a njegov nasljednik spasio firmu od propadanja.

Serija je na finskom i engleskom jeziku, a također se snima u Finskoj i SAD-u, te se očekuje da bi trebala biti gotova do početka 2022. kada će izaći prvo na skandinavskoj tv platformi, a onda i dalje.

U seriji glumi Satu-Tuuli Karhu u ulozi Katarine Tammi, nedavno diplomirane pravnice koja radi u pravnom odjelu tvrtke; pridošlica Emil Kihlström u ulozi Akija Makkonena, Katarininog bivšeg kolege s pravnog fakulteta s velikom tajnom; Aku Sipola kao Risto Salminen, nadareni, ali ekscentrični i opsesivni inženjer odlučan u stvaranju nove vrste mobilnih telefona; Oona Airola kao Ristova supruga i kolega programer Vuokko Salminen; i Sampo Sarkola  kao Jorma Ollila, vizionarski izvršni direktor Nokie koji je tvrtku doveo do uspjeha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. srpanj 2021 11:23