StoryEditor
Karijerapredizborna podrška

‘S Jane Fondom sam čitala Moja vagina je moje selo, gledatelji su plakali‘: Rada Borić otkriva pozadinu svog prijateljstva sa slavnom Oscarovkom

Piše Silvana Uzinić
30. lipnja 2020. - 10:15
Rada Borić o prijateljici Fondi: Izuzetno je srdačna, podijelit će 'ženske tajne', ali i to kako joj je i samoj trebalo vremena da postane svjesna svoje ženske snagePrivatni Album

Otkud podrška slavne američke glumice i političke aktivistice Jane Fonda platformi Možemo za nedjeljne parlamentarne izbore?

Fonda je, naime, iz svoga doma u Atlanti poslala videopodršku, o čemu su iz koalicije Možemo odmah ponosno obavijestili hrvatsku javnost.

"Hrvatska prvi put u povijesti može imati zeleno-lijevu koaliciju u parlamentu, ljude koji su se kao aktivisti dokazali u borbi za javni interes i ljudska prava i prava žena, manjina, LGBTQ osoba, migranata...

Prvi put Hrvatska će imati priliku glasati za feministice... Naprijed, Rada! Glasajte za listu broj 3!" izjavila je Fonda u videoporuci.

Kako je došlo do toga i otkud prisnost s Radom Borić, nositeljicom liste Možemo u 7. izbornoj jedinici?

– Moje prijateljstvo s Jane traje oko dvadeset godina. Upoznale smo se zahvaljujući Eve Ensler, autorici kultne knjige "Vaginini monolozi" – kaže nam Borić, prevoditeljica, fonologinja, sveučilišna predavačica i feministica.

'Nužne mete'

– Eve Ensler je, sjetite se, nastupala s "Monolozima" i na Splitskom ljetu, kada ga je vodila Mani Gotovac. Poznajem je još od 1993. godine, kada je došla podržati žene izbjeglice u Centar za žene žrtve rata.

Inače sam i ja čitala njezin tekst pred publikom, sasvim slučajno doduše, u Sarajevu, i to s Glenn Close i Marisom Tomei. Producirala sam njezinu dramu "Nužne mete", koju je napisala za vrijeme boravka u Hrvatskoj, a govori o dvjema Amerikankama koje dolaze pomoći ženama. Jedna je novinarka, a druga terapeutkinja.

Jedna bosanska glumica se bila razboljela pa sam ja uskočila. Nakon vrtića, to mi je prva kazališna uloga. Čitala sam tekst "Moja vagina je moje selo", inspiriran silovanim ženama za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini.

Zadnji put sam čitala taj tekst u švedskom teatru, i to na pozornici zajedno s Jane Fondom i poznatim Bergmanovim glumicama, poput Liv Ullmann. Jane mi je tada rekla: "Rada, nisam znala da si i glumica."

image
AFP


Istina, nije bilo teško rasplakati gledalište jer je tekst potresan. Bilo je to u okviru podrške osnivanju švedske Feminističke inicijative 2006. godine kada su i ona i Eve došle, na moj poziv, podržati osnivačicu Gudrun Schyman, a ja sam iz Finske došla u Švedsku – ispričala je Rada Borić.

– Zadnji put smo se Jane Fonda i ja srele u Omega institutu za holističke studije, kod New Yorka, prije dvije godine prije nekoliko godina, kao i kod Eve u stanu nedavno.

Predivna osoba, vrlo angažirana

Ona je zbilja predivna osoba i veoma je angažirana za ženska i prava svih manjina, protiv klimatske katastrofe koja nas čeka.

Pomaže i financijski feministički pokret i to su značajne donacije. Zamisli kad ti netko daruje milijun dolara! Začetnica je "V-daya", koji organizira Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama/One Billion Rising, koji se održava i kod nas.

To je globalna kampanja protiv nasilja nad ženama, koja je pomogla ženama da se odvaže javno govoriti o zlostavljanju, da se u tome osnaže i organiziraju u svojim zajednicama.

Kampanja se održava u preko 200 zemalja svijeta. V-day je preteča i Me too pokreta i zajedno s brojnim ženskim pokretima danas pokazuje da žene ne pristaju na nasilje, dokidanje prava, posebno seksualnih i reproduktivnih, diskriminaciju.

image
AFP


Jane se odavno istaknula i kao mirovna aktivistica za vrijeme Vijetnamskog rata. Inače je izuzetno srdačna, podijelit će rado "ženske tajne", ali i to kako joj je i samoj trebalo vremena da postane svjesna svoje ženske snage – govori Rada Borić, koja, čini se, ima niz poznanstava s istaknutim osobama u svijetu.

Tako je, također zahvaljujući autorici "Vagininih monologa", upoznala Meryl Streep, Charlize Theron, Thandie Newton, Rosario Dawson, Hillary Clinton...

Sedam najmoćnijih

Suprugu bivšeg američkog predsjednika susrela je prigodom izvođenja predstave "Nužne mete" u Kennedyjevu centru u Washingtonu, koja je bila posvećena Hillary, i to u trenutku Billova impeachmenta.

Radu je, podsjetimo, 2010. godine, kada je bila izvršna direktorica Centra za ženske studije, Eve Ensler, u sklopu sastavljanja svoje liste najmoćnijih osoba na svijetu, koju objavljuje američki časopis Forbes, stavila među sedam najmoćnijih feministica svijeta.

Zanimljivo je da je na prošlim izborima za Europski parlament 2019. godine listu Možemo podržala Pamela Anderson.

– Osobno sam je upoznao 2012. godine kad sam studirao na Cambridgeu, a ona je održala predavanje o klimatskim promjenama i pravima životinja – rekao je tada Tomislav Tomašević, jedan od čelnika koalicije.

Možemo li, dakle, s obzirom na ova poznanstva okupljenih u platformi nekoliko stranaka na ljevici očekivati još neku podršku svjetski poznatih osoba?

Prosvjeduje svaki petak


Jane Fonda dobitnica je dvaju Oscara, 1971. i 1978. godine. Glumila je u više od 57 filmova, a producirala je oko 500 filmskih i televizijskih ostvarenja. Iz poznate je glumačke obitelji, ali ova 82-godišnjakinja posebice se istaknula kao aktivistica, usprotivivši se ratovima u Vijetnamu i Iraku.

Stalno se zauzima za ženska prava i prava svih manjina. Popularizirala je aerobik preko videa. Posebno se istaknula kao ekolog.

Lani je, dok je sudjelovala na prosvjedu protiv klimatskih promjena, čak i privedena. Fonda se tada čak preselila u Washington kako bi svaki petak prosvjedovala i, kazala je, bila bliže epicentru borbe protiv klimatskih promjena.

#RADA BORIĆ#JANE FONDA

Izdvojeno

02. srpanj 2020 12:28