StoryEditor
HranaPromo

Najveći sajam na našem području: vatromet boja, mirisa i okusa

Piše Anja Popović
27. veljače 2020. - 09:33

Manifestacija je okupila čak 786 brendova iz osam zemalja, a sastoji se i od - osam specijaliziranih sajmova - Međunarodnog sajma prehrane, Međunarodnog sajma pića, Međunarodnog sajma hotelske i ugostiteljske opreme, Dionizijana, Furniture, Međunarodnog sajma kave, Saturna i Međunarodnog sajma sladoleda

Kao što to već tradicionalno biva u ovo doba godine, stotine izlagača iz različitih zemalja stigli su u prostor Spaladium Arene u sklopu Međunarodnog sajma prehrane, pića, hotelske i ugostiteljske opreme GAST, koji je jučer svečano otvorila ministrica poljoprivrede Republike Hrvatske Marija Vučković.

- Čast mi je pozdraviti vas u ime predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i u osobno ime. Čast mi je što dolazim u ime svih ljudi koji rade u Ministarstvu poljoprivrede, u ime resora koji na ovom našem očinskom tlu može predstavljati one koji najbolje znaju što je to posebna veza tla i čovjeka, a to su oni koji se bave poljoprivredom, ribarstvom... Posebnu važnost imaju oni koji se bave prehranom i ugostiteljstvom, oni koji spajaju turizam i poljoprivredu. Potrebno je povezati plavu i zelenu Hrvatsku, a sajmovi su najbolji poticaj takvog povezivanja - kazala je Vučković prilikom otvorenja jubilarnog, 25. izdanja manifestacije koja je ove godine okupila čak 786 brendova iz osam zemalja, a sastoji se i od - osam specijaliziranih sajmova - Međunarodnog sajma prehrane, Međunarodnog sajma pića, Međunarodnog sajma hotelske i ugostiteljske opreme, Međunarodnog sajma vina – Dionizijana, Međunarodnog sajma namještaja – Furnitura, Međunarodnog sajma kave, Sajma za turizam – Saturn te Međunarodnog sajma sladoleda i slastica.

Prisutne su, uz ministricu poljoprivrede, pozdravili i Sanja Vuković Veić, direktorica Sajma Split, organizatora 25. GAST-a, Mirjana Čagalj, potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze, Alijana Vukšić, direktorica Turističke zajednice grada Splita, Joško Stella, direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, Igor Andrović, župan Virovitičko-podravske županije, Tonči Glavina, državni tajnik Ministarstva turizma, Blaženko Boban, župan Splitsko-dalmatinske županije te Andro Krstulović Opara, gradonačelnik grada Splita koji se, među ostalim, osvrnuo na četvrt stoljeća GAST-a.

Kvarat o’ stolića

- Dvadeset i pet godina turizam i Split nisu bili pojmovi koji su bili sinonimi. Split je bio grad poznat kao tranzicijski prostor u kojemu se koristila gradska infrastruktura kako bi se došlo do nekih destinacija u blizini. Međutim, zadnjih desetak godina, zahvaljujući vrijednim turističkim djelatnicima, Split je postao istinska metropola turizma. Split je doista motor hrvatskog turizma, a to se nipošto nije slučajno dogodilo. Dogodilo se upravo zahvaljujući sinergiji s kvalitetnim ljudima i ovom sajmu. Kada je sajam krenuo, turizam u Splitu nije postojao na način na koji postoji danas - kazao je poteštat i prisjetio se razdoblja kada se međunarodni sajam održavao na Žnjanu, i po buri i po jugu.
- Zajednički rad je doveo do ovog rezultata, najvećeg sajma turizma na našem području s ogromnim brojem međunarodnih izlagača - istaknuo je Krstulović Opara.

Kroz proteklih četvrt stoljeća kroz GAST je prošlo gotovo sedamsto tisuća posjetitelja, a organizirana su i 134 stručna programa, naglasila je Vuković Veić te dodala da je ove godine naglasak stavljen i na smanjenje korištenja jednokratne plastike u ugostiteljstvu. Otvorenje GAST-a poklopilo se s prvim danom korizme, na što se u šaljivom tonu osvrnuo župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban.

- Ulazeći u Spaladium Arenu dočekao me vatromet boja, mirisa i okusa. Boje i miris možemo osjetiti i vidjeti, ali za ovo treće dio nas je hendikepiran. Na dobro iskušenje smo stavljeni danas, na prvi dan korizme. To nam je poticaj da dođemo sutra, preksutra na ovaj sajam s obiteljima, prijateljima i poslovnim partnerima jer to uistinu jako puno znači. Važno je naglasiti da je odnos županije i sajma star kao i rođendan sajma, jer je županija formirana godinu ranije. Za etabliranje ovog sajma na poziciju na kojoj jest, uz izuzetno kvalitetan menadžment, bilo je potrebno formirati i županiju koja je bila pokretač ovih aktivnosti - istaknuo je Boban.
Za glazbeni dio otvorenja zaslužna je bila klapa Friži, koja je uz intonaciju himne izvela i prigodnu skladbu “Noći u Dalmaciji”. Čini se da će Spaladium Arena tijekom ova tri dana, točnije do 29. veljače, biti jedna od najpopularnijih lokacija u Splitu, što ne treba čuditi.
Uz bogati izložbeni program, najavljene su i jednako zanimljive aktivnosti poput slastičarske radionice, kreiranja vinskih lista, vinskih radionica, barmen showa i kuharskog humanitarnog showa “Poznati u kuhinji”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. kolovoz 2021 00:38