StoryEditor
HranaEVO KAKO STERILIZIRATI

Jeste li pripremili staklenke za marmeladu od jagoda? Ovo je pravo vrijeme da skuhate neodoljiv namaz, znate da nije teško, prenosimo tri slasna recepta

7. lipnja 2021. - 15:11

Vrijeme je jagoda i idealno doba za pravljenja marmelada od voća koje je mnogima među najomiljenijima.

Brojni njezini ljubitelji žele pripremiti i imati pokoju staklenku spremljenu za guštati u palačinkama, kolaču, ili jednostavnom doručku s tostom i maslacem.

Osim što je slasna, jagoda sadrži niz supstanci koje štite naše zdravlje. Ako niste alergični, jedite jagode koje su u ovo doba svježe i najzdravije.

image
Sezona je jagoda
AFP


Mnoštvo je različitih verzija za marmeladu od jagoda. Prenosimo jednu iz Moje zimnica, koja je najjednostavnija.


Domaća marmelada od jagoda

Sastojci:


- 1 kg očišćenih jagoda

- 300 grama šećera

- 1 vanilin-šećer


Priprema:


Jagode treba oprati i izrezati na četvrtine.

U većoj posudi pomiješati šećer i jagode te ostaviti preko noći.

Sutradan posudu staviti na laganu vatru te miješati dok se šećer ne otopi.

Nakon sat i pol kuhanja marmelada je gotova. Po želji se može štapnim mikserom usitniti preostale komadiće jagode.

Marmelada se puni u vruće sterilizirane staklenke skoro do vrha, pazeći da se ne zaprlja rub staklenke.


Staklenke se steriliziraju u pećnici na temperaturi od 120°C oko 15 minuta. Treba ih dobro zatvoriti i okrenuti naopako. Tako se ostave dva sata, nakon čega se mogu pohraniti na suho, tamno mjesto.

image
Jagode dobro očistite prije pravljenja marmelade
AFP


Popularan je i recept za marmeladu s mentom, o kojem piše 'Laagastronomia'


Marmelada od jagoda i mente


Sastojci:


- 2,5 kg svježih jagoda

- 2 kg želin-šećera ili 600 g bijelog šećera

- 2 štapića vanilije (sadržaj mahune)

- 1,5 dl soka limete ili limuna

- džemfix (želin) – ako radite s običnim šećerom (količina po uputi na pakiranju)

- 20 listića svježe mente


Staklenke operite i osušite, te stavite u pećnicu pola sata na 120 stupnjeva kako bi se sterilizirale.

Stavite u hladnjak 2 mala tanjurića, trebat će vam za test gustoće marmelade.

Stavite jagode u posudu u kojoj ćete kuhati marmeladu. Posuda neka bude dovoljno velika, jer će se tijekom kuhanja na površini stvarati pjena. Dodajte u jagode šećer ili, ako ste se odlučili raditi s njim – želin-šećer.

Dodajte sok limete ili limuna i sadržaj mahune vanilije. Zakuhajte jagode do vrenja, a zatim smanjite vatru i kuhajte daljnjih 40 minuta. Tijekom kuhanja pjenu koja se stvara na površini maknite iz posude.

Testirajte na hladnom tanjuru je li marmelada dovoljno gusta. Ako je prerijetka, dodajte u nju još šećera.

Ako ste marmeladu pravili sa želin-šećerom, i ako je dovoljno gusta, maknite je s vatre i umiješajte u nju sitno narezanu mentu. Menta se ne kuha.

Ako ste marmeladu kuhali s običnim šećerom, pred sam kraj kuhanja u nju dodajte džemfix (želin) prema uputi na pakiranju, prokuhajte još 10-ak minuta i maknite s vatre.

Vruću marmeladu stavite u sterilizirane staklenke, dobro ih zatvorite poklopcem i okrenite na oko 5 minuta na poklopac. Pasterizacija nije potrebna. Nakon toga ih preokrenite, zamotajte u deku i ostavite da se dobro ohlade.

image
Priuštite sebi staklenku domaćeg proizvoda, bit će vam gušt
AFP


I za kraj recept od Coolinarike


Marmelada od jagoda

Sastojci:


- 2 kg jagoda

- 1 kg šećera

- sok 4 limuna

- 1 vrećica džemfixa

Jagode oprati, dobro ocijediti i narezati na pola. Staviti u posudu, preliti sokom od limuna i zamiješati sa šećerom. Ostaviti u hladnjaku preko noći.

Ako želite kremastu marmeladu bez komadića, prije kuhanja usitniti štapnim mikserom.

Kuhati pola sata kako bi marmelada dobila kremastu strukturu. Ako vam se stvori puno pjene, pažljivo je maknuti s površine. Zatim dodati džemfix zamiješan s dvije žlice šećera, polako umiješati da ne ostanu grudice. I još malo zakuhati do željene gustoće (cca 5-10 min) te provjeriti gustoću na hladnom tanjuriću.

Pažljivo uliti u vruće staklenke koje smo prethodno prokuhali u kipućoj vodi ili sterilizirali u pećnici.

‘Jagodne‘ zanimljivosti:

- prvi put se spomenula prije 2000 godina

-  zeljasta je biljka iz porodice ruža

-  sprječava opadanje kose

-  postoje stotine sorti

-  legenda o ovom voću kaže: Ako dvostruku jagodu podijelite na pola i pojedete s osobom suprotnog spola, smrtno ćete se zaljubiti jedno u drugo

item - id = 1104099
related id = 0 -> 1119921
related id = 1 -> 1117621
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2021 02:50