StoryEditor
HranaZa prste polizati

Idealno proljetno osvježenje: torta od vanilije i kupina osvojit će vas svojim okusom

Piše PSD
10. svibnja 2021. - 17:00

Volite kupine? Mene podsjećaju na djetinjstvo, ljeto i kupine koje rastu na grmu uz plažu. Obožavala sam ih brati kao dijete, u biti, i dalje to radim. Kupine su mi oduvijek bile posebno lijepe. Za Živim.hr. piše Nina Mrvica.

Ova torta je zaista jednostavna, prava proljetna. Kad vam dolaze gosti ili želite zasladiti vikend. Biskvit je mekan, sočan i idealan za sve voćne kombinacije. Džem od kupina je zaista jako brzo gotov, no uvijek možete koristiti i kupovni.

I na kraju krema od mascarponea i maslaca. Nema kuhanja, nema hlađenja. Zaista jednostavne komponente i preukusna proljetna tortica.

SASTOJCI

BISKVIT

360 g glatkog brašna

12 g praška za pecivo (1 vrećica)

prstohvat soli

300 g šećera

220 g maslaca

4 jaja (L veličina)

1 žličica ekstrakta vanilije

65 g kiselog vrhnja

250 ml mlijeka

image
Bake me by Nina

DŽEM OD KUPINA

300 g kupina

50 g šećera

50 ml vode

1 žličica svježe cijeđenog soka limuna

1 žličica ekstrakta vanilije

1 žlica škrobnog brašna (gustin)

KREMA OD MASCARPONEA

400 g mascarponea

200 g maslaca sobne temperature

120 g šećera u prahu

1 žličica ekstrakta vanilije

DODATNO

10-ak kom svježih kupina

PRIPREMA

BISKVIT

Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Pripremite tri okrugla kalupa promjera 20 centimetara. Na dno svakog kalupa postavite papir za pečenje, a rubove namastite.

U posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol pa posudu stavite po strani.

U posudi od električnog miksera ili običnoj posudi mikserom (lopatica ili spiralni nastavci) izradite maslac, dodajte mu šećer pa sve izradite da bude kremasto i povezano. Dodajte ekstrakt vanilije te jaje po jaje miksajući između svakog dodavanja.

Sada dodaje polovicu količine brašna, povežite kratko mikserom, dodajte mlijeko i kiselo vrhnje, izradite mikserom te na kraju umiješajte preostalu polovicu brašna.

Smjesu za biskvit ravnomjerno rasporedite u pripremljene kalupe. Pecite 25 – 30 minuta, odnosno dok vam čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.

Biskvite ostavite u kalupu 10- ak minuta pa ih izvadite na rešetku za hlađenje dok se potpuno ne ohlade.

image
Bake me by Nina

DŽEM OD KUPINA

Kupine operite, posušite te iskidajte na manje komade.

U loncu srednje veličine pomiješajte kupine, sok limuna, šećer, vodu i škrobno brašno.

Kuhajte na srednje jakoj vatri dok vam smjesa ne zakuha, potom smanjite vatru na laganu.

Kuhajte 15- ak minuta, odnosno dok vam se smjesa ne zgusne.

Po želji kupine usitnite štapnim mikserom.

Džem ohladite (prvo na sobnoj temperaturi pa nakon toga u hladnjaku).

KREMA OD MASCARPONEA

U posudu stavite maslac sobne temperature. Miksajte ga jednu minutu pa dodajte šećer u prahu i ekstrakt vanilije. Dodajte mascarpone te nastavite miksati još minutu, odnosno dok ne postignete kremastu i ujednačenu strukturu.

Kremu možete odmah koristiti ili je spremiti u hladnjak do korištenja.

SLAGANJE

Na pladanj za torte postavite prvi biskvit. Premažite ga tankim slojem kreme od mascarponea. Kremu stavite u slastičarsku vrećicu s otvorom od cca 2 cm. Obrubite rub torte kremom kako bi vam unutrašnjost ostala prazna (premazana samo s tankim slojem kreme). U unutrašnjost stavite džem od kupina.

Preklopite s drugim biskvitom, ponovite slaganje kreme i džema na jednak način (premažite sve s kremom, obrubite krug, unutrašnjost ispunite džemom). Preklopite sa zadnjim biskvitom.

Tortu premažite preostalom kremom te ukrasite svježim kupinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2021 00:22