Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

Koronavirus
StoryEditor
GastroVRIJEME ZA RUČAK

‘Šefu smrdi, ali se ne obazirem!‘: ovo su situacije na poslu koje su jako neugodne, i naše kolege su nam otvorile dušu; Evo kako izbjeći ogovaranje 

Piše Magdalena Družijanić
2. ožujka 2020. - 13:15

"Šef zna regirati izrazom lica koji kazuje 'smrdi mi' kad u ured donesem kuhana jaja ili neko zelenilo začinjeno češnjakom i maslinovim uljem, ali, ne obazirem se. Provjetrim, namirišem sprejevima, ali kuhane hrane se ne odričem."

"Prije me je bilo nekako sram nositi na posao hranu u plastičnim posudama, ali sad to radim i ne želim se opterećivati reakcijama."

"Moja kuhana jaja na poslu nisu dobro prošla..." - tek su neka od mnogobrojnih iskustava o kojima se razglaba i na forum.hr-u, gdje ekipa naveliko komentira ono o čemu i sami brinemo u svom radnom prostoru: čime se hraniti tijekom radnog vremena, posebno kad želimo izbjeći proizvode iz pekare.

Koja od kuhane hrane "prihvatljivo" miriše u radnom okruženju, kako riješiti problem kad poslodavac nije osigurao prostor u kojemu se može civilizirano, u miru pojesti, a ne strepiti hoće li nam komad tjestenine pasti na tastaturu i i razmišljati što kolege koje nas okružuju (i ne jedu) o svemu tome misle... teme su o kojima se vrlo često raspravlja i u našoj redakciji.

Činjenica jest da većina zaposlenih na svom radnom mjestu provodi osam ili više sati, a smjene na poslu su različite.

Oni koji rade većinom u prvom dijelu dana mogu se zadovoljiti dobro osmišljenim doručkom i nekim voćnim međuobrokom, no zaposleni koji rade u međusmjeni, u kojoj nisu kod kuće u vrijeme ručka, dovijaju se na sve moguće načine kako prehrambeno uravnoteženo "pokriti" radne sate, a da se energijom ne napajaju iz masnog bureka ili burgera, koji, uz to, također "ubijaju" mirisima.

Najbolje rješenje, i ekonomski najisplativije, jest pripremiti hranu kod kuće, ujutro prije polaska na posao ili eventualno, navečer, ako je posrijedi obrok koji se može tako pripraviti.

Želeći pomoći kontruktivnim savjetima, razgovarali smo s nekolicinom naših kolega, ali i zaposlenika drugih tvrtki, pa vam prenosimo iskustva, za koja se nadamo da će vam poslužiti i dati neke nove ideje.

Upitali smo stoga naše osviještene sugrađene što spremaju u tećicama za na posao, čemu daju prednost, I što njihove kolege kažu o bogatim mirisima kuhane hrane koja 'napuni' radni prostor u tren oka.

"Ipak izbjegavam spizu koja pušta mirise, pribjegavam jogurtu sa zobenim i lanenim pahuljicama. Ne pada teško na želudac, a zasitno je.

Ako na posao nosim ručak, što opet ovisi o tome u kojoj smjeni radim taj dan, obožavam salate koje kombiniraju proteine, meso, sir ili jaja, ali ih izbjegavam zbog kolega. Za ured radije skombiniram povrće i grahorice.

E, a u zadnje vrijeme pronašla sam pravi hit. Naribani kupus, mozzarella i slanutak, prava su kombinacija!"" - kazuje nam Divna, priznajući da je solidarna s kolegama, pa izbjegava namirnice koje se "čuju".

Saša vrlo ozbiljno pristupa pitanju planiranja obroka, vodi zdrav i aktivni život, pravilna prehrana dio je njegova imidža.

"Pošto me cijeli dan nema doma, na posao ponesem najmanje dva obroka. U prvom je većinom meso, piletina, junetina, svinjetina i salata, ili tunjevina iz konzerve, preciznije u salamuri, i salata. Obično je to zelena salata i malo mrkve ili kupusa. Ponekad skuham ciklu.

U drugom obroku je svježi sir i šaka badema. Ili pak islandska vrsta jogurta skyr i neki orašari. Ponekad ponesem i voće, najčešće jabuke, i pojedem dva reda crne čokolade.

Izbjegavam nositi jaja, jer smeta kolegama. Nisu mi nikad rekli da im to smeta, ali vidi im se na licu kad izvadim, recimo, salatu od tune s tvrdo kuhanim jajima, da ih, kako bih se izrazio..., ometa u poslu.

No meni ne smeta kad osjetim mirise hrane sa stolova drugih kolega. Bolje da miriše ta prava hrana nego "brza prehrana" ili mortadela i kruh.

Miris brze hrane me baš "grize za oči" - poentira Saša.

Katarinu su ipak obeshrabrili prigovori iz okruženja.

"Kod kuće zamiješam zobene pahuljice s jogurtom, dodam šaku orašastog voća, malo sušenih brusnica, žličicu kikiriki maslaca i žličicu meda.

Ponekad narežem i svježeg voća, najčešće jabuku ili bananu. Sve zatvorim u plastičnu zdjelu. Dok dođem do posla, pahuljice omekšaju i doručak je spreman.

Znala sam za ručak nositi kuhanu hranu, ali sam od toga odustala. Ne da mi se slušati grintanja kolega oko mirisa pojedine namirnice".

Jelena veli kako njen omiljeni obrok, koji često nosi na posao, zadovoljava sve uvjete koje jedna "uredska večera" mora imati.

"Najprije, gotov je u roku od 10 minuta, što jako dobro dođe kad shvatite da se bliži popodnevna smjena, a vi ste još u kućnom izdanju.

Potom, hranjiv je i lagan, idealan za posljednji pravi obrok u danu, a zadovoljava i preduvjet mirisa. Jednom kad otvorite tećicu, nećete neugodno zamirisati radni prostor.

Radi se o kombinaciji kuskusa, slanutka, brokule i tune. Kuskus se skuha u vrućoj vodi i pusti da nabubri oko pet minuta, doda mu se kuhani slanutak (ili onaj iz konzerve), brokula kuhana na pari i tuna iz konzerve.

Brokulu i slanutak možete zapeći 10-ak minuta na papiru za pečenje, a odlično se s ovim obrokom slaže i parmezan" - pojašnjava Jelena, koja izbjegava kuhanu hranu na poslu.

Splićanka Tihana ipak smatra kako je nositi kuhane obroke na posao poželjno, prihvatljivo i lakše nego što se na prvu čini.

"Treba samo malo organizacije, ali puno je zdravije. Svaki dan nosim nešto što za više dana skuham ciljano za doručak, primjerice leću ili nešto što mi je ostalo od dana ranije od ručka.

Kao prvo, ne bacam hranu, a ako se pravilno pohrani, što znači da je u frižideru u roku od sat vremena nakon konzumacije, ostaje zdrav obrok. Tako da često ponesem blitvu, špinat, salate, slanutak....

Dobar dio hrane se zapravo ne bi smio podgrijavati, jer ispušta otrovne tvari i nitrate, a skuhanu hranu najbolje je pospremiti u staklene ili keramičke posude.

Plastične bi trebalo izbjegavati, prvenstveno jer ispuštaju bisfenol. Otkad ovo provodim preporodila sam se, nema više pekare, bijelog brašna i cukra - veli Tihana, koju smo taman zatekli s posudom, u kojoj je bio skuhani kupus.

Na pitanje žali li se okolina na miris kupusa, Tihana spremno odgovara:

"Nisu nikad, ja uvik pitam jel' smrdi, ali nitko se ne žali... Dapače, traže me da i za njih skuham" - priča s osmijehom.

Anita se već specijalizirala za obroke koji imaju prilično neutralan miris, pa je s nama rado podijelila par kombinacija.

"Salata s lećom i matovilcom, gotova je za tili čas, a što je bitno vrlo je ukusna. Dakle, sve što vam treba je matovilac, 150 grama konzervirane ili skuhane leće, 50 grama feta sira i malo suncokretovih sjemenki, kap maslinovog ulja i malo malo soli. Promiješajte i guštajte" - savjetuje nas.

- Ako ste više voćni tip, možda da u rutinu ubacite dobri stari kompot, trebat će vam 7 dcl vode, jedna veća kruška i jabuka. Kuhajte ih dok voda ne uzavre, potom smanjite vatru i kuhajte na lagano još desetak minuta. Kompot začinite žlicom meda i cimetom. Skuhani kompot možete iskoristiti u dva puta - savjetuje.

Jedan od njezinih favorita je salata s prosom i tunjevinom.

- Vrlo je jednostavno, treba vam samo zelena salata, 50 grama skuhanog prosa, ocijeđena konzerva tune, možda pinjoli i začini po želji - kazuje Anita, a njezini prijedlozi poslužit će, ne sumnjamo, i vama i nama.

#RUčAK U UREDU#ZDRAVI I UKUSNI UREDSKI OBROCI#HRANA ZA NA POSAO

Izdvojeno