Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
GastroVOLJET ĆETE GA

Za 30-ak kuna od ove sjajne namirnice i povrća kojeg imate u špajzi dobit ćete juhu, kruh i desert za polizati prste! Naša novinarka sve je iskušala

Piše Tihana Marović
4. ožujka 2020. - 14:22

Vole ga djeca, sladokusci i bonkulovići, pa ako još uvijek niste otkrili batat, slavni slatki krumpir, svakako je vrijeme da ovu namirnicu uvrstite u svoj jelovnik.

Jede se kuhan i pečen. Nutricionisti, kao i kod većine namirnica, savjetuju kuhanje na pari kako bi se bolje očuvali okusi i arome.

Kuhati ga treba oko pola sata, uglavnom se ne soli jer ima sladak okus.

Može se i peći, te pripremati kao i krumpir.

Ukusan je na grilu, od njega se čak rade i slatkarije – od pudinga, preko štrudli do torti.

1. KREM JUHA OD BATATA

Sastojci:

2 žlice maslaca

luk i celer

korijen poriluka

češnjak, jedan režanj

1 kg batata

1 l pilećeg ili povrtnog temeljca

žličica cimeta i muškatnog oraščića

mlaćenica ili vrhnje

sol, papar

Priprema:

Otopite maslac u dubokoj tavi. Dodajte nasjeckani luk i pržite ga pet minuta. Nakon toga umiješajte celer i poriluk te pržite još pet minuta.

Dodajte sjeckani češnjak pa pržite još dvije minute.

Ubacite narezani batat, zalijte temeljcem pa umiješajte cimet i oraščić.

Neka zavrije, smanjite vatru i ostavite da se krčka 20 minuta.

Izvadite štapić cimeta i propasirajte juhu.

Umiješajte mlaćenicu ili vrhnje te kratko promiješajte na umjerenoj vatri.

Začinite solju i paprom.


2. ZAPEČENI BATAT S ČEŠNJAKOM

Sastojci:

4 srednja batata

4 žlice maslaca

2 režnja češnjaka

1 žlica limuna

1 žličica ružmarina

1 žličica peršina

1 žličica majčine dušice

sol, papar

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Dobro očistite batat pa ga osušite. Pažljivo ga zarežite svakih 2 milimetra, ali nemojte odrezati do kraja.

Aromatizirajte maslac tako da ga omekšate i dodate sitno sjeckane začine i protisnuti češnjak.

Nasjeckajte ih na tanko pa ubacite po jedan komadić između svake ploške batata.

Ostatak pospite po batatu i dodajte još svježih začina, pokapajte limunom. Pecite oko 30 minuta ili dok ne omekša.


3. KRUH OD BATATA

Sastojci:

100 g maslaca sobne temperature

100 g šećera

2 jaja

1 šalica pirea od batata

2 žlice meda

1 žličica vanilin šećera

3 žlice mlijeka

2 šalice brašna

1 paketić praška za pecivo

100 g mljevenih oraha

prstohvat soli, prstohvat cimeta

Priprema:

U posudi izmiješajte maslac, šećer i vanilin šećer pa miksajte dok ne dobijete kremastu smjesu. Dodajte jedno po jedno jaje pa miksajući ubacite i pire od batata i mlijeko.

Kada ste dobili kremastu teksturu, dodajte brašno, prašak za pecivo i dobro izmiješajte. Na kraju ubacite orahe, izmiješajte i prebacite u kalup za pečenje. Pecite oko sat vremena na 180 stupnjeva.


4. KREMA OD BATATA S LIMETOM

Sastojci:

500 g batata

200 ml vrhnja za šlag

100 g šećera

1 vanilin šećer

2 limete

50 ml ulja, po mogućnosti bučino

Priprema:

Batat ogulimo i stavimo kuhati u malo vode (može i na pari). Kad je kuhan pustimo ga da se ohladi i protisnemo kroz sito (da dobijemo pire).

Slatko vrhnje uz dodatak šećera i vanilin šećera istučemo u čvrst šlag. U tučen šlag umiješamo lagano pire od batata da dobijemo jednoličnu masu.

Tu masu napunimo u čaše ili neke druge zdjelice.

Sok od limete uz dodatak bučina ulja brzo miješajući mikserom pretvorimo u emulziju koju prelijemo po vrhu. Ukrasimo i serviramo.

#BATAT#JUHA OD BATATA#ZAPEčENI BATAT#RECEPTI S BATATOM

Izdvojeno