StoryEditor
GastroU sezoni je

Ukusna zimska namirnica nepravedno je 'šikanirana': pečena je odlična zamjena za krumpir, a evo i još par ideja za klasična jela

Piše J. V.
16. prosinca 2019. - 16:17
shutterstock_555301762

Ako ste i vi među onim gastro klasičarima kojima "nema priloga do krumpira", ali trudite se u prehranu uvesti što više zdravih i ukusnih namirnica, naročito povrtnih, dajte priliku ovoj zgodnoj zamjeni, možda vas oduševi.

Hrana koja je trenutno u sezoni, k tome vrlo ukusna i jeftina, neka se nađe ovih zimskih mjeseci na vašemu tanjuru, pritom i neka zamijeni neke kalorične dodatke, poput pomfrita - riječ je o repi, namirnici koja je sasvim nepravedno bačena u drugi plan.

Slatkastim okusom i nutritivnim bogatstvom mogla bi postati vaš glavni zimski adut.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Rob Naumann (@cheffyrob) on

U sezoni je od studenog do veljače, uz to je i jedna od jeftinijih namirnica. Iako ćete je pronaći najčešće ukiseljenu, u trgovinama je dostupna i svježa bijela repa koja je prije pojave krumpira u Engleskoj važila za izvor hranjivosti.

Bogata je vitaminom C pa pomaže u zimskom očuvanju imuniteta, a uz to je niskokalorična. Na 100 grama ima svega 28 kalorija, a odličan je izvor betakarotena, kalcija i vlakana.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by mari (@hayamari_220) on

BBC Good Food izdvaja ju kao zimsku "supernamirnicu", a njenu pripremu svode na sljedeće: repu ogulite kao što biste to napravili s krumpirom, izrežite na manje komade, začinite maslinovim uljem, solju i paprom i pecite u pećnici oko 30 minuta. Odlično se, baš poput krumpira čiju zamjenu i predstavlja, slaže s ružmarinom.

Ostale zamjene za jela s krumpirom (ukoliko su vam dosadile "standardne" varijente):

1. Umjesto pomfrita > pomfrit od slatkog krumpira (batata)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Alexa | Dietitian Nutritionist (@alexalettuce) on

2. Umjesto pirea > pire od cvjetače (kaule)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Brandi, Food & Recipes Blogger (@stay_snatched) on

3. Umjesto čipsa > čips od kelja

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by H a n n a h & J e n (@healthyluxe) on

 

Izdvojeno

06. kolovoz 2020 03:39