StoryEditor
GastroGUŠTAT ĆETE U OKUSU

Ova juha je prava ‘antivirusna bomba‘: u vrijeme panike oko korone toplo vam je preporučujemo! I stvarno imate 52 dobra razloga za skuhati je

Piše Javorka Luetić
11. ožujka 2020. - 11:10
Ilustracija/Shutterstock

Kada veliki broj ljudi oko vas šmrca, kiše i kašlje, velika je vjerojatnost da će i vas zadesiti ista sudbina. Stoga mnogi intenzivno koriste svoje prokušane saveznike za zaštitu od virusa, koji sigurno neće odmoći ni u pokušaju što temeljitije zaštite od koronavirusa koja je svih okupirala.

Donosimo vam recept za juhu od češnjaka i đumbira, koja je i inače savršen izbor. Budući da se za pripremu juhe koriste čak 52 češnja češnjaka, to je zaista izvrsna prirodna zaštita od virusa.

Osim toga, koronavirus nije otporan na toplinu i stoga se savjetuje konzumacije što veće količine toplih napitaka, poput čajeva, i juha, također.

Više češnjaka znači i izraženije zdravstvene koristi. Redovito konzumiranje ove juhe pomaže smanjenju rizika od infekcije norovirusima.

Najvažniji razlog zašto je češnjak toliko uspješan u zaštiti organizma leži u supstanciji koja se zove aliin.

Kad se češnjak nasjecka ili zgnječi, ona se pretvara u alicin, tvar koja djeluje kao antioksidans, što znači da nas štiti od negativnog djelovanja slobodnih radikala, a time i od tzv. oksidacijskog stresa.

Istodobno, alicin također pomaže u zaštiti od mnogih mikroorganizama koji uzrokuju bolest.

Češnjak je poznat kao jedan od najmoćnijih prirodnih antibiotika, a istodobno se može pohvaliti izrazitim antivirusnim učinkom.

Može potaknuti imunološki odgovor pojedinih vrsta bijelih krvnih stanica ako dođu u kontakt s virusima. Češnjak smanjuje rizik da se uopće razbolimo, ali ako se to već dogodilo, pomaže nam da brže i uspješnije pobijedimo bolest.

Ovo je recept koji svakako vrijedi isprobati!

Juha od češnjaka

Sastojci:

26 neoljuštenih češnjeva češnjaka

26 oljuštenih i grubo nasjeckanih češnjeva češnjaka

1/2 šalice naribanog đumbira

3 luka

4 žlice maslinova ulja

prstohvat kajenskog papra

1/2 žličice timijana

50 mililitara kokosova mlijeka

1 litra temeljca juhe od povrća

4 kriške limuna

sol

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. Oljuštene režnjeve češnjaka stavite u vatrostalnu posudu. Dodajte 2 žlice maslinova ulja i soli pa ih rukama utrljajte da se ravnomjerno rasporede ulje i sol.

Posudu pokrijte folijom i pecite oko 45 minuta, odnosno toliko dugo dok češnjak ne postane zlatnosmeđe boje i omekša.

Nježno odstranite mahune češnjaka među dlanovima dok se ovojnica ukloni, a zatim češnjak prebacite u posudu.

Na preostale dvije žlice ulja popržite nasjeckani luk s timijanom, đumbirom i kajenskim paprom. Pustite da se pirja oko šest minuta, dok luk ne ostakli.

Zatim dodajte pečeni i sirovi nasjeckani češnjak, ukupno 52 češnja i kuhajte tri minute prije nego što sve skupa zalijete jušnim temeljcem.

Zagrijte juhu, a zatim smanjite temperaturu i kuhajte oko 20 minuta da omekšaju svi sastojci. Potom sve sastojke usitnite štapnim mikserom da dobijete gustu, kremastu smjesu, pa je vratite natrag u lonac.

Dodajte kokosovo mlijeko i opet prokuhajte. Po potrebi dodajte još malo soli i kajenskog ili običnog crnog papra. Po želji, prije posluživanja u zdjelici, u svaku možete iscijediti sok od kriške limuna.

#JUHA OD čEšNJAKA

Izdvojeno