StoryEditor
GastroU sezoni ujesen

Namirnica koju obožavate ili mrzite, ali vjerojatno ju ne znate savršeno pripremiti: bogata je vitaminom A, vlaknima i antioksidansima, a nadmoćna svojemu 'rođaku'; Ovo je osnovni recept

Piše J. V.
15. studenog 2019. - 20:13

Kad su u pitanju ugljikohidrati i kalorije, slatki krumpir ne razlikuje se mnogo od običnoga krumpira. No proteinima, vitaminima (izvor vitamina B i C) te antioksidansom beta-karotenom (koji se u tijelu pretvara u vitamin A) moglo bi se reći da je "nadmoćan" svojemu rođaku.

Za svoje zdravlje možete učiniti bar ovo: jedan vitamin nevjerojatno je važan u sprječavanju teške vrste raka, a možete ga unijeti dovoljno sa samo par namirnica

Iako, tehnički, nisu iz iste porodice. Slatki krumpir pripada porodici slakova (Convolvulaceae). Nutritivno je vrlo bogat (BBC GoodFood), tu nema dvojbe, no specifični slatki okus nije privlačan baš svima, ponajprije zakletim ljubiteljima "pravog" krumpira, najčešće pripremljenog u slanoj varijanti.

No i oni kojima odgovara slatki, kestenasto-bundevasti okus, znaju se požaliti na konačni produkt. Batat, kako se slatki krumpir još naziva, prilično brzo i lako zagori, a BonAppetit donosi osnovni recept koji će vam osigurati savršenstvo - hrskavu vanjštinu i pečenu, kremastu unutrašnjost.

Važnu ulogu odigrat će i začini. Nemojte dopustiti da prođe vikend, a da niste pripremili barem jednu porciju pečenog batata...

Osnovni recepti

1. Ako ćete peći batat u komadu

Odlična varijanta pečenog batata ona je u kojemu se peče čitav, s korom, a potom prereže i dok je vruć začini kockicom maslaca ili pak salsom, guacamoleom, slanutkom ili hummusom... Najbrža svakako je - priprema je minimalna, no postoji nekoliko korka koje ipak treba slijediti.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Shweta’s Kitchen (@veggies35) on

Stavite krumpire na papir za pečenje, obilno ih zalijte maslinovim uljem i posolite. Ako ćete guliti koru, ne morate se zamarati. Ne umatajte ih u foliju i ne pokrivajte, naglašava gastro stručnjakinja Sarah Jampel. Najbolje je držati se vremenskog ograničenja od 40 do 60 minuta u zagrijanoj pećnici.

Nožem ili vilicom provjerite jesu li gotovi. Trebali bi se bez veće muke razdvojiti po sredini i otkriti mekanu unutrašnjost.

2. Ako ćete ga rezati na komade

Batat pomfrit apsolutni je prošlogodišnji hit u gastro svijetu. No možete ga rezati i na kockice, na veće komade... Jampel za Bon Appetit donosi prema njenom iskustvu najbolji recept.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Yummly (@yummly) on

Začini koji najbolje izvlače slatkoću, a ujedno pojačavaju slanu notu su korijander, kumin, dimljena paprika i kurkuma. Rasporedite narezani batat na papir za pečenje, nemojte da se komadi preklapaju. Začinite krumpire malsinovim uljem i mješavinom začina, pecite između 15 i 45 minuta - ovisno o veličini komada. Ključno je staviti ih što bliže izvoru grijanja, pozicionirajte ih što niže u pećnici.

Ako niste ljubitelji "pečenog", isporbajte neke od sljedećih recepata.

- pire (u pire od slatkog krumpira kuhanog na pari dodajte žlilicu meda)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by America's Test Kitchen (@testkitchen) on

- palačinke (dodajte pire od slatkog krumpira u mješavinu za palačinke)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Monique: Ambitious Kitchen (@ambitiouskitchen) on

- smoothie (dodajte kuhani batat u smoothie od bademova mlijeka, proteina od vanilije i cimeta)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Monique: Ambitious Kitchen (@ambitiouskitchen) on

- zalogajčići poput fritula (recept ovdje)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Original Dish (@theoriginaldish) on

- krem juha

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cook's Illustrated (@cooksillustrated) on

Izdvojeno

06. kolovoz 2020 02:31