StoryEditor
Društvena mreža‘Italija smo mi‘

Prekinuta tradicija stara više od sto godina, poznati časopisi osvanuli s povijesnim naslovnicama: Bijelo je ponovno rođenje, svjetlost nakon tame...

Piše PSD
9. travnja 2020. - 09:31

Talijansko izdanje časopisa Vanity Fair izašlo je s naslovnicom koja je u svakom smislu povijesna. Zastava s rezom po sredini i hashtagom "Italija smo mi" posvećena je ranama koje su pretrpjeli građani. Isto tako, označava novi početak.

Urednik Simone Marchetti to je potvrdio. Naslovnica je umjetničko djelo Francesca Vezzolija, rekao je, a prodat će se na aukciji nakon čega će se zarada donirati za borbu protiv koronavirusa. 

Podsjećamo, u Italiji je od posljedica koronavirusa preminulo 17,669 ljudi. 

Travanjsko izdanje jednog od najdugovječnijih časopisa na svijetu bavit će se i temama poput ekonomske krize od koje strahuju stanovnici Italije. 

"Ulazimo u novo razdoblje ozbiljnosti. Novo vrijeme u kojem jučerašnje vrijednosti i pitanja kao što su ekologija, poštovanje ljudskog rada, inkluzija i važnost države više neće biti samo ciljevi koje bismo trebali slijediti, nego rezultati koje treba ostvariti", poručio je Marchetti. 

I Vogue je izašao s naslovnicom koja se nikad u njegovoj povijesti nije dogodila. Potpuno prazna i bijela.

"U svojoj dugoj povijesti od više od stotinu godina, Vogue je prošao kroz ratove, krize, terorističke napade. Njegova plemenita tradicija je da nikad ne gleda na drugu stranu. Prije nešto manje od dva tjedna trebali smo tiskati izdanje koje smo planirali neko vrijeme... No sad govoriti o bilo čemu drugom, dok ljudi umiru, a liječnici i medicinske sestre riskiraju svoje živote te se svijet zauvijek mijenja, nije u DNK Voguea Italia. Zbog toga smo krenuli ispočetka. Odluka da prvi put u našoj povijesti tiskamo potpuno bijelu naslovnicu nije zato što je nedostajalo slika - upravo suprotno...

Bijelo je prije svega poštovanje. Bijelo je ponovno rođenje, svjetlost nakon tame, zbroj svih boja. Bijela je boja uniforme koju nose oni koji su svoj život stavili na prvu liniju kako bi spasili naše. Predstavlja prostor i vrijeme za razmišljanje, kao i za šutnju", poručuje uredništvo Voguea predvođeno glavnim urednikom Emanueleom Farnetijem.

item - id = 1015079
related id = 0 -> 1128917
related id = 1 -> 1128723
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. rujan 2021 11:41