StoryEditor
Društvena mrežaOdlučio progovoriti

Počinje umorom, a posljedica može biti moždani ili srčani udar: naš poznati voditelj otkrio da boluje od rijetke bolesti; 'Nijedan doktor nije znao što mi je'

28. kolovoza 2019. - 11:33
hrvatska_noc2-171118

Poznati domaći voditelj Dalibor Petko otkrio je pratiteljima na Instagramu da već neko vrijeme ima zdravstvene probleme koje tek odnedavno liječi na odgovarajući način.

U svojoj intimnoj ispovijesti Petko je objasnio svu muku s kojom pokušavaju izaći na kraj oni koji boluju od apneje, poremećaja zbog kojega pacijenti tijekom spavanja na određeni period vremena prestanu disati. Opisao je kako je bolest otkrio i na koji način se nosi s njom...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dalibor Petko (@daliborpetko) on

"Dragi svi, vrijeme je da s vama podijelim nešto s čime se borim već neko vrijeme. Prije nekoliko tjedana dijagnosticirana mi je teška apneja. Ovo je maska s kojom spavam. Znam da mnogi ne znaju što je to, pa ću pokušati objasniti. Apneja je prestanak disanja tijekom spavanja zbog zatvaranja gornjih dišnih puteva, koji zaustavljaju protok zraka. To može trajati od 10 sekundi do 2 minute, a kod osoba koje imaju tešku apneju to se događa vise od 30 puta u sat vremena. Meni je izmjereno 59 puta. Ovo što pišem nije zbog toga da izazivam strah ili neko sažaljenje, već da upozorim na ovu bolest od koje boluje 6 posto ljudi u svijetu", piše Petko, a objašnjava i kako je došao do spoznaje da nešto nije u redu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Medscape (@medscape) on

"Ja sam primjetio da se nikako ne mogu naspavati pa sam obavio sve žive pretrage prije toga. Na apneju sam posumnjao samo zato što od toga boluje moj otac. Vi dok spavate ne sjećate se prekida disanja tako da vas na to mora upozoriti netko drugi. Danas gledavši s odmakom i znanjem koje imam, simptomi su se pojavili još prije najmanje četiri godine, ali mi niti jedan doktor nije rekao da bi to mogao biti uzrok. Nakon umora i pospanosti, posljedice mogu biti moždani ili srčani udar, dijabetes... zato je dobro to otkriti na vrijeme", upozorava.

"Odlučio sam se progovoriti o ovom, jer apneja ne treba biti nešto čega bismo se trebali sramiti. Liječi se uz pomoć maske priključene na aparat koji pomaže u disanju. Nije u pitanju kisik kako mnogi misle kad vide, već uređaj koji sukladno vašem disanju pušta zrak i pomaže vam da ne prestajete disati u snu. Moje liječenje traje sad već neko vrijeme i vidim osjetan napredak... Hvala svima koji ste ovo pročitali, i možda otkrili što znači kad netko u snu prestane disati ili se zagrcne dok hrče. Ako imate bilo kakvo pitanje slobodno mi se javite", završava Petko svoju ispovijest.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

19. listopad 2020 06:00