StoryEditor
Društvena mreža#GreenSailTakes5

‘Green Sail‘ uz Svjetski dan oceana poziva: Uključite se u globalni izazov! Pet minuta posla, pet komada otpada. To je sve

Piše SD
8. lipnja 2020. - 11:42
Green Sail

Pet minuta posla, pet komada otpada. To je sve.

Hrvatska neprofitna organizacija "Green Sail" odlučila je Svjetski dan oceana, koji se obilježava 8. lipnja, učiniti drukčijim od svih dosadašnjih.

Organizacija koja već nekoliko godina radi na razvoju održivog turizma u nautičkom sektoru pokrenula je, naime, virtualnu kampanju "Green Sail Takes 5!" kojom pozivaju na globalnu akciju čišćenja da bi pomogli zaštiti mora i oceana u svega pet minuta, i to tako što se sve zainteresirane sudionike potiče da na Dan oceana naprave kratku stanku – bez obzira na to gdje u svijetu žive i što rade – i da za vrijeme tih pet minuta skupe pet komada otpada.

Pozvani su i da na društvenim mrežama objave fotografiju svojeg doprinosa tagirajući #GreenSailTakes5.

Iz udruge "Green Sail" objašnjavaju kako – uzme li se u obzir da je više od 90 posto otpada u svjetskim morima i oceanima došlo s kopna – svaki komad otpada s kopna, bez obzira na svoju veličinu, može imati ogroman utjecaj na čistoću voda.

– Bilo da se baci izravno u more, odleti s kopnenih odlagališta u odvode i rijeke ili se prenese kanalizacijskim cijevima iz kućanstava, upravo su naša mora i oceani konačno odredište takvog smeća.

Odvajanjem pet minuta i sudjelovanjem u kampanji kako bi se uklonio otpad na kopnu svaki sudionik može neizravno pridonijeti čistoći voda te pomoći da mora i oceani ostanu čisti i u budućnosti – navode iz "Green Saila".

Kampanja #GreenSailTakes5 povezuje istomišljenike u internetskoj zajednici, što olakšava virtualno i međunarodno provođenje akcije te lokalnim zajednicama i pojedincima širom svijeta olakšava sudjelovanje, poštujući pritom sigurnosne propise drugih zemalja zbog pandemije uzrokovane koronavirusom.

Svatko se može uključiti u inicijativu pridruživanjem Facebook grupi, gdje se redovito dijele korisne informacije o sudjelovanju u izazovu i gdje sudionici mogu komunicirati i prije samog događaja.

Grupi su se već sada pridružili istomišljenici iz Hrvatske, BiH, Ujedinjenog Kraljevstva, Sjedinjenih Američkih Država, Australije, Novog Zelanda, Meksika, Španjolske, Njemačke, Slovačke, Češke Republike, Rumunjske, Bugarske, Grčke, Mađarske, Estonije, Kambodže, itd. koji sudjeluju u izazovu za zaštitu mora i oceana.

Izdvojeno

07. kolovoz 2020 21:13