StoryEditor
Auto motoGiulia GTA

Veliki povratak još veće legende: proizvest će se u ograničenoj seriji od svega 500 primjeraka

Piše Robert Radica
21. ožujka 2020. - 17:10

Prošlo je 110 godina od osnivanja tvrtke, a Alfa Romeo se vraća svojim korijenima, s povratkom jedne od legendi svoje povijesti - Giulia Quadrifoglio dolazi sa snažnijom verzijom motora Alfa Romeo 2,9-litreni V6 Bi-Turbo s 540 „konja“.

Za novi model Giulia GTA, inženjeri brenda Alfa Romeo su ciljali unaprijediti aerodinamiku i upravljivost, ali i iznad svega smanjiti težinu: iste smjernice su praćene i s modelom Giulia GTA iz 1965.

Aktivna aerodinamika je posebno proučavana kako bi se povećalo aerodinamično opterećenje. Ova rješenja sadrže tehničko znanje koje dolazi direktno iz Formule 1, zahvaljujući sinergiji s kompanijom Sauber Engineering i korištenjem Sauber Aerokit paketa. Lakoća upravljanja pri velikim brzinama je unaprijeđena proširivanjem putanje prednjih i zadnjih kotača za 50 mm i razvijanjem novog seta opruga, amortizera i za sustave ovjesa.

U modelu GTA, prednji aerodinamični dio je optimiziran do ekstremne razine, dodavanjem većeg prednjeg spojlera i zadnjim krilom od pravih ugljičnih vlakana, koji osiguravaju teže, savršeno izbalansirano opterećenje pri visokim brzinama.

Što se tiče performansi, motor Alfa Romeo 2,9 V6 Bi-Turbo, koji je napravljen od aluminija i razvija čak 510 „konja“ u standardnoj konfiguraciji, postiže 540 „konja“ u modelu Giulia GTA, zahvaljujući pažljivom razvoju i kalibraciji od inženjera brenda Alfa Romeo. Isti tim je uspio optimizirati pozitivan utjecaj primjene novog centralnog ispušnog sustava proizvođača Akrapovič, s prepoznatljivim zvukom.

U unutrašnjosti vozila nekoliko novih detalja privlači pažnju: elementi od 100 posto Alcantara materijala na kontrolnoj tabli, panelima vrata, kaseti za rukavice, bočnim stupovima i centralnim dijelovima sjedišta. Novi mat umeci od ugljičnih vlakana daju unutrašnjosti karakterističnu tehničku i estetsku eleganciju.

U novom modelu GTA, unutrašnjost se blago razlikuje u tome što ima zaštitni kavez, nema panele vrata ili zadnja sjedišta, a vrata se otvaraju pomoću kaiša umjesto ručke, još jedan detalj tipičan i koji je inspiriran svijetom utrka. Giulia GTA nudi dvosjednu konfiguraciju koja se može koristiti na putu, s prednjim razdjelnikom i većim vidljivim zadnjim krilom od karbonskih vlakana, vrhunskim izrazom sportskog karaktera.

U GTA paketu opreme, s istom ukupnom snagom, model Giulia nudi četiri sjedala, bez zadnjeg zaštitnog kaveza; spojler i razdjelnik optimizirani su za svakodnevnu upotrebu na putu; ima iste panele za vrata, sjedišta i prozore kao i model Giulia Quadrifoglio. Rezultat je super-automobil za svakodnevnu upotrebu.

Model Alfa Romeo Giulia GTA i njegova izraženija verzija, Giulia GTA, proizvest će se u ograničenoj seriji od svega 500 primjeraka ukupno. Svi proizvedeni primjerci bit će posebno numerirani i licencirani te su spremni zauzeti svoje mjesto zajedno s prethodnikom iz 1965. godine kao jednim od najtraženijih kolekcionarskih primjeraka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. srpanj 2021 13:15