StoryEditor
MoreNOVO IZ YAMAHE

FX SVHO je atraktivni i moćni vodeni skuter s kompresorskim motorom

Piše Ž. S.
28. ožujka 2020. - 09:05
YAMAHA FX SVHO

Yamaha je za 2020. godinu prezentirala novi vodeni skuter FX Limited SVHO. Japanci su uglavnom ostali dosljedni tehničkim rješenjima koja njihove Waverunner morske jurilice već godinama svrstavaju među najprodavanije na svijetu, ali su prinovu unaprijedili u brojnim detaljima čiji je smisao učiniti ga što privlačnijim za kupce. S druge strane, valja priznati da morski samuraj izgleda atraktivnije i agresivnije nego ikada, čemu doprinose aerodinamične linije kao kod borbenih zrakoplova Osim toga, mudar odabir crne boje s plavim detaljima također ga čini iznimno vizualno privlačnim.
FX Limited SVHO ima LCD kolor Connext Touchscreen širine 4,2 inča na kojem vozač može pratiti sve važne parametre skutera, ali i dodirom prilagođavati moduse rada svojim željama. Primjerice, brzina se ograničava u tri stupnja – 55 km/h, 70 km/h i 90 km/h, pa iznajmljivači na plažama mogu regulirati koliko brzo njihove mušterije smiju ploviti. Ubrzanje je također podložno modifikaciji i namješta se na normalno ili polagano. Kako bi se spriječile krađe ili neautorizirana uporaba, vlasnik preko ovog ekrana može uz pomoć pin šifre sa 4 broja naprosto zaključati skuter.
Multi Mount System, odnosno višemontažni sustav ide na ruku korisnicima gadgeta koji žele snimati vožnju po moru s mobitelima, GoPro kamerama ili rabiti druge slične uređaje. Poboljšana je i stepenica na stražnjem dijelu skutera za lakše penjanje nakon kupanja ili slučajnog pada u more. Šira je i dublje postavljena, a penjanje olakšavaju dvije ručke na samim krajevima krme.
Trup modela FX Limited SVHO 2020. izrađen je od izrazito laganog NanoXcel2 materijala kako bi omjer snage i težine bio optimalan, dok je nezaobilazni dio opreme već dokazani RiDE sustav kočenja ili plovidbe unatrag koji odlično služi i radi sigurnijeg pristajanja na dok. Ručke upravljača mogu se podešavati prema potrebi vozača, a na skuteru je udobno Cruiser sjedalo iz dva dijela, predviđeno za maksimalno tri osobe.
Japanci ističu da je upravo za ovu Limited verziju unaprijeđena kuka za vuču tube ili skijaša, s time da ukupni kapacitet tri spremišta za opremu doseže 166,7 litara. Jedno od njih je vodootporno, pa se u njemu mogu držati dokumenti, suhi ručnici ili vrlo vrijedne stvari poput mobitela, novčanika, ručnih satova...
Vrlo stabilni i moćni skuter pokreće četverocilindrični, četverotaktni, vodom hlađeni 1,8 litreni motor ​Super Vortex High Output Yamaha Marine s kompresorom. Provrt i hod klipa su mu 86x78 mm, a kompresija 8.5:1. Njegovu snagu Japanci namjerno ne navode, jer već godinama svi proizvođači vodenih skutera kriju taj podatak. No, neke procjene američkih kolega navode da se kreće oko 180 KS.
FX Limited SVHO ima električni trim, visokotlačnu pumpu od 160 mm, Cruise Assist/No Wake Mode funkciju, Tilt Steering sustav, učinkovitu drenažu mora iz prostora za noge vozača, te elektronički kontrolirano ubrizgavanje goriva. Yamahin jurišnik dug je 3,58 m, širok 1,27 m i visok 1,23 m, dok mu je suha težina 373 kg. Za rad ukupno rabi 5,3 l ulja, a u spremnik goriva mu stane 70 litara benzina. Yamaha Waverunner FX Limited SVHO u ponudi će kod nas uskoro imati ovlašteni uvoznik, tvrtka TM Zagreb. (Ž. S.)

#YAMAHA

Izdvojeno

29. svibanj 2020 20:37