StoryEditor
MoreMERCURY MARINE

1st Mate je prvi na svijetu MOB uređaj integriran u izvanbrodski motor

Piše Ž. S.
31. ožujka 2020. - 09:05
MERCURY MATE

Mercury Marine sa sjedištem u Fond du Lacu u Wisconsinu za korporaciju Brunswick godišnje ostvaruje promet od 3 milijarde dolara, stoga nije čudno kako često prezentiraju novitete za nautičare i ribolovce kako bi sačuvali i pospješili odlične tržišne rezultate.
Za 2020. godinu je Mercury prezentirao nekoliko noviteta, a jedan od najzanimljivijih je svakako uređaj nazvan 1st Mate. Riječ je o prvom na svijetu MOB (Man overboard) uređaju integriranom u izvanbrodski motor koji ujedno štiti od krađe. Njegova kontrolna jedinica se dakle nalazi u penti i bežično je povezana sa maksimalno 8 odašiljača u obliku ručnog sata koje posada nosi. Onog trenutka kada netko od ljudi na brodu slučajno padne u moru, odašiljač izlazi virtualne sigurnosne zone, pa uređaj automatski zaustavlja rad motora. Oglašava se i zvučni alarm, a 1st Mate ujedno svim osobama na brodu preko posebne aplikacije šalje obavijest na mobitele i odašiljače da je netko pao u more.
Aplikacija isto tako šalje uputstva na koji način ponovo pokrenuti zaustavljeni motor kako bi preostali članovi posade mogli krenuti u potragu za osobom u moru. Naravno je da 1st Mate djeluje i kada se na plovilu nalazi samo skiper. Ako on slučajno završi u moru, onda se motor automatski zaustavlja. Nakon toga uređaj šalje poruke o vremenu, mjestu i GPS koordinatama njegovog pada na mobitele svih osoba koje skiper ranije treba ubaciti u sustav. Isto se događa ukoliko je skiper u moru, a nitko ga od ostalih članova posade primjerice zbog ranjavanja ili nesvijesti ne može izvući vani.
Osim MOB djelovanja i signalizacije pada usamljenog skipera preko palube, 1st Mate obavlja još jedan zadatak, a to je sprječavanje krađe motora. Ovaj sustav djeluje različito kod raznih vrsta Mercury motora, ali svima nudi opciju zaključavanja putem šifre i bez nje se penta ne može pokrenuti. Štoviše, modeli sa SmartCraft tehnologijom za ponovno paljenje ne trebaju samo unlock komandu koju skiper šalje preko aplikacije ili svog odašiljača na ruci, nego i dodatnu handshake potvrdu samog sustava, što lopovima koji ih fizički odnesu sa plovila itekako zagorčava život. 1st Mate će se u prodaji u EU naći početkom travnja 2020. Podsjetimo se, Mercury opremu u Splitu prodaje tvrtka Boltano. (Ž. S.)

Izdvojeno

09. kolovoz 2020 19:54