StoryEditorOCM

Dr. Petar Krešimir Hodžić: Ljubav prožeta vjerom i nadom glavni je pokretač svetosti u braku i obitelji

Piše PSD.
9. veljače 2020. - 15:18
petarhodzic

Petog dana Tjedna braka u petak 7. veljače na splitskim Mejašima održano je predavanje voditelja Ureda HBK za život i obitelj dr. Petra Krešimira Hodžića na temu „Svetost naša svagdašnja u braku i obitelji“.

Govoreći o svetosti, predavač je rekao: „Svetost je konačni čovjekov cilj, a poziv na svetost upućen je svima pa tako i onima u braku. Upućuje ga sam Bog u Svetom Pismu, a Crkva u svojemu učiteljstvu. Papa Franjo o pozivu na svetost u suvremenom svijetu govori u svojoj apostolskoj pobudnici Radujte se i kličite stavljajući ga u kontekst našega vremena i nudeći korisne upute.“

„Potrebno je prvo da supružnici postave sebi neka ključna pitanja i shvate što svetost jest, a što nije. Nadalje, korisno je da se nadahnjuju na primjerima onih koji su tim putem već prije prošli, počevši od Svete nazaretske obitelji, kao najizvrsnijeg uzora, pa do supružnika koje je Crkva proglasila blaženima i svetima poput blaženih supružnika Quattrocchi i svetih supružnika Martin, roditelja svete Male Terezije. Oni, naime, potvrđuju da je ljubav prožeta vjerom i nadom glavni pokretač svetosti u braku i obitelji“, rekao je dr. Hodžić istaknuvši da bi svi supružnici trebali postati svjesni da je poziv na svetost upućen i njima.

„Kako bi svetost uistinu postala bračna i obiteljska svagdašnjica važno je da se članovi obitelji uzajamno podupiru u autentičnoj kršćanskoj duhovnosti i zdravoj duhovitosti. Tvrdnju ‘obitelj koja moli zajedno, ostaje zajedno’ valja nadopuniti tvrdnjom ‘obitelj koja se smije zajedno, ostaje zajedno’. Uzimajući u obzir postojeće konkretne prijedloge i smjernice, potrebno je uložiti trud da te tvrdnje uistinu zažive u braku i obitelji, a taj trud nikada ne ostaje besplodan već donosi brojne dobre plodove ne samo za supružnike i obitelj, nego i za Crkvu i društvo u cjelini“, zaključio je.

Predavanju je prethodilo misno slavlje koje je predvodio župnik don Hrvoje Dragun.

misija / bios / smn

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 01:08