StoryEditorOCM

Nadbiskup Barišić u Metkoviću: Nikola je svetac koji nas nadahnjuje da svoja srca pripremimo za Božić

Piše PSD.
7. prosinca 2019. - 16:11
nikola1

Župa svetog Nikole biskupa u Metkoviću proslavila je, na blagdan svetog Nikole u petak 6. prosinca, 50. obljetnicu postojanja svečanim euharistijskim slavljem koje je predvodio splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić. 

U koncelebraciji su bili naslovni nadbiskup ninski Martin Vidović, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslav Vidović, dekan Neretvanskog dekanata i župnik župe svetog Nikole don Davor Bilandžić te još dvadesetak svećenika. Liturgijsko pjevanje animirao je mješoviti župni zbor pod ravnanjem sestre Marijane Cvitanović.

Misno slavlje je započelo s obredom unošenja relikvije svetog Nikole biskupa i blagoslovom relikvijara. Relikvijar kojeg je blagoslovio mons. Barišić djelo je gospodina Tomislava Antića iz Kistanja, a trajno će biti pohranjen u crkvi svetog Nikole na mjestu koje je izradio akademski kipar Vlado Čilić. U procesiji su sudjelovali lađari, žudije, svi župni zborovi, članovi KUD-a i djeca u narodnim nošnjama.

„U jubilejskoj radosti sve vas srdačno pozdravljam i čestitam vam 50. obljetnicu vaše župe. Ovaj naš jubilej je samo znak i poveznica s jubilejem rođenja Isusa Krista kojeg ćemo uskoro slaviti. Upućuje nas na naše duboke i snažne kršćanske korijene“, rekao je nadbiskup Barišić u uvodnom dijelu homilije.

Osvrćući se na život svetog Nikole biskupa, naglasio je kako je on adventski svetac koji nas nadahnjuje da svoja srca pripremimo za otajstvo Božića. „Sveti Nikola rodio se oko 260. godine u kršćanskoj obitelji i doista je ozbiljno živio svoju vjeru. Imao je osjetljivo srce koje je uvijek bilo otvoreno za patnju i bijedu drugih ljudi. Poznat vam je slučaj s ocem koji je imao tri kćeri. Za njihovu udaju nije imao novca pa je odlučio trgovati njihovom ljepotom. One su se pomolile Bogu da ih izbavi od toga zla i sačuva njihovu čast i poštenje. 

Nikola je osjetio njihovu stranputicu i to ga je pogađalo. Svojim sredstvima spasio je sve tri kćeri i kada je otac za to doznao Nikola ga je zamolio da nikome ne govori o tome. Bio je čovjek karitasa i zato je oko 300. godine izabran za biskupa u mjestu Mira u današnjoj Turskoj. Iako nije umro mučeničkom smrću u zatvoru je trpio za Krista i Crkvu“, kazao je mons. Barišić.

„Njegove su relikvije zbog opsade Turaka prenesene u Italiju (grad Bari) 1087. godine kako se ne bi obeščastile. Relikvije koje smo danas blagoslovili su nam došle iz Italije i od danas imamo zemaljske ostatke sveca s kojim smo duhovno povezani“, ustvrdio je, dodavši kako vjernike sa svetim Nikolom povezuje i povijest kršćanskog života. „Čuli smo kako je Nikola bio biskup u vremenu kada nije bilo dozvoljeno javno ispovijedati svoju vjeru. I vaši preci su živjeli u vremenu osporavanja i ponižavanja vjere. Ugrožavalo se vjerničko dostojanstvo, no vaši djedovi i bake nisu odustajali. Sve im se je moglo oduzeti, ali vjera u Krista nikada“, nastavio je nadbiskup.

Govoreći o nastanku župe, mons. Barišić je rekao kako je kao bogoslov bio prisutan tijekom izgradnje župne kuće i kapelice. „Drago Družijanić je darovao 1969. godine Crkvi svoju zemlju, a radove je vodio privatni poduzetnik Grgo Vekić. Prvi župnik je bio don Ćiro Burić. Iako ljudi nisu smjeli reći što grade, srca su im bila ispunjenja radošću“, pojasnio je.

Dodao je i kako po uzoru na svetog Nikolu trebamo živjeti dostojanstvo našeg kršćanskog poziva jer u suprotnom postajemo nezadovoljni, frustrirani i prazni. 

„Puno veća opasnost od progona koje smo prošli ili ćemo u budućnosti proći je u neprihvaćanju drugih, sebičnosti, ljubomori i mržnji. Ne zaboravimo da nam je Krist zajednički nazivnik svima i budemo li trajno sebi osvješćivali tu stvarnost uspjet ćemo sačuvati našu vjersku i kršćansku baštinu. Otkrimo karitas vjere kako bismo bližnjemu postali karitas iz vjere“, istaknuo je mons. Barišić. Zaključujući, poželio je da po zagovoru svetog Nikole budemo svjedoci Kristove žrtvene ljubavi.

Na kraju euharistijskog slavlja župnik don Davor Bilandžić zahvalio je Ocu nadbiskupu na dolasku, rekavši: „Hvala Vam Oče nadbiskupe što ste svojom prisutnošću još jednom pokazali da Vam je stalo do svakog vjernika u našoj Nadbiskupiji“. Zahvalio je i svima koji su svojim radom doprinijeli proslavi župne obljetnice.

Nakon Nadbiskupova blagoslova ispred župne crkve je KUD Metković izveo prigodni program, a zatim su djeci podijeljeni darovi.

Župa se za proslavu obljetnice pripremala trodnevnicom koju su predvodili don Darijo Čorić, don Tomislav Bašić i don Mato Brečić.

misija / slavko blažić / smn

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 20:14