Zvijezdina 'Mala škola kušanja maslinova ulja': 'Ako ste dobili visokokvalitetan proizvod i čuvate ga po definiranim uvjetima, onda je njegova trajnost od 12 do 18 mjeseci'

Zvijezdina 'Mala škola kušanja maslinova ulja': 'Ako ste dobili visokokvalitetan proizvod i čuvate ga po definiranim uvjetima, onda je njegova trajnost od 12 do 18 mjeseci'

Na Zvijezdinoj radionici "Mala škola kušanja maslinovih ulja" održanoj na ovogodišnjem Vinskom podrumu mr. sci. Zorica Jurišić podučila je sudionike tehnikama kušanja ekstradjevičanskih maslinovih ulja.

– Osnovna razlika između visokokvalitetnih maslinovih ulja i onih niže kvalitete jest da ova prva ne smiju imati manu, a pozitivne osobine, poput voćnosti, gorčine i pikantnosti moraju biti u većini. Kad potrošač kupuje ulje, morao bi znati što to znači – kazala je mr. sci. Jurišić.

Predavačica na Zvijezdinoj radionici educirala je polaznike radionice i kako prepoznati jednu od osnovnih mana maslinova ulja – užeglost, najčešće izazvanu dugotrajnim i neadekvatnim čuvanjem.

– Užeglost je često vezana za trajnost ulja. Na deklaracijama moramo gledati rok valjanosti, bitno je prepoznati kada ta ulja, zbog čuvanja i dugoga stajanja, ne bi smjeli konzumirati. Trajnost ulja ovisi o kvaliteti gotovog proizvoda. Ako ste dobili visokokvalitetan proizvod i čuvate ga po definiranim uvjetima, onda je njegova trajnost od 12 do 18 mjeseci – istaknula je voditeljica Zvijezdine radionice. Za razliku od vina, maslinova ulja, što su mlađa to su svježija, a rok upotrebe im je duži.

Proizvođač je odgovoran za rok konzumacije i mora garantirati da je do tada i tada ("najbolje upotrijebiti do") to ulje zdravo za konzumiranje.

Naslovnica Maslinarstvo

Anketa

Prijavljujete li svoje maslinovo ulje na natjecanja?

Pošalji Rezultati