StoryEditorOCM

i hrvatsko i slovenskoIstarsko maslinovo ulje dobilo europsku oznaku zaštićenog podrijetla

Piše Branka Žužić
28. veljače 2019. - 09:04

U Službenom listu Europske unije od 27. veljače 2019. godine objavljena je Uredba Europske komisije o upisu oznake izvornosti istarskog ekstradjevičanskog maslinovog ulja u europski registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka geografskog podrijetla. Time je proizvod  "ekstradjevičansko maslinovo ulje Istra"  zaštićen oznakom izvornosti u Europskoj uniji, i to kao proizvod iz hrvatskog i slovenskog dijela Istre.

Podsjetimo, procedura  europske zaštite istarskog maslinovog ulja, trajala je od 2016. godine kada je Hrvatska dala zahtjev za zaštitu proizvoda "Istarsko ekstradjevičansko maslinovo ulje", nakon čega je uslijedio prigovor Slovenije koja je daleko ranije zaštitila na razini Europske unije svoje "Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre".

U daljnjim hrvatsko-slovenskim pregovorima usuglašeno je da se krene u zajedničku zaštitu i da se proizvod na razini Europe zaštiti pod nazivom  "Istra", što je sada, nakon višegodišnjeg rada na usuglašavanju specifikacija, „okrunjeno“ jedinstvenim projektom zaštite ekstradjevičanskog maslinovog ulja, hrvatske Istre i Liburnije, te slovenskog dijela Istre.

Ekstradjevičansko maslinovo ulje Istra s europskom oznakom izvornosti smije se proizvoditi na spomenutim područjima, te prerađivati  s obje strane granice, naravno uvijek unutar područja zaštite, uz korištenje navedenih svih autohtonih i udomaćenih sorti koje se uzgajaju s obje strane hrvatsko-slovenske granice u Istri.

Viša stručna suradnica za zaštitu i valorizaciju poljoprivrednih proizvoda Odjela za poljoprivredu Istarske županije, Blanka Sinčić Pulić, koja je od prvog dana uključena u projekt zaštite istarskog maslinovog ulja na nacionalnoj te potom na  europskoj razini, i koja je  bila uključena u pregovore sa slovenskom stranom, za naš portal komentira konačni uspjeh europske zaštite ekstradjevičanskog maslinovog ulja Istra.

- Ova europska zaštita ekstradjevičanskog maslinovog ulja ISTRA znači puno, s više aspekata. Naime, ovaj je brend, priznat i poznat po svojoj vrhunskoj kvaliteti u svijetu, objedinio slovensku i hrvatsku Istru, te našu Liburniju, potvrdjujući visoki stupanj prijateljstva i suradnje sa Slovenijom. Stoga se radi o jedinstvenom projektu u Hrvatskoj, jer su objedinjeni dijelovi teritorija dviju država, u zajedničkom interesu europske zaštite maslinovog ulja. Nadalje, na policama diljem Europe naći će se ovaj proizvod sa zaštićenom europskom markicom koja jamči izvornost i geografsko podrijetlo svjetski priznatog ekstradjevičanskog maslinovog ulja - ističe Blanka Sinčić Pulić, najavljujući skorašnje organiziranje maslinara hrvatskog i slovenskog dijela Istre u jednu proizvođačku  asocijaciju, radi uspješnijeg marketinga i plasmana ulja na europsko tržište. 

16. travanj 2024 06:12