StoryEditorOCM

mikrolokacija i iskustvoKompozitor ubrao više od 17 tona maslina i proizveo pet monosortnih ulja

3. prosinca 2018. - 10:13
Ivo Lučić u svome masliniku na području Poljica

Hvarski maslinar Ivo Lučić Kompozitor (71) napokon je obrao i posljednju maslinu u svojim nasadima na području Poljica, na istočnom dijelu Hvara.

Počeo je brati sa suprugom Bosiljkom, ostalom obitelji i prijateljima još 15. listopada i na 660 rodnih stabala ubrao ukupno 17.100 kilograma plodova, od kojih je na suvremenoj tehnologiji proizveo pet ekstra djevičanskih ulja od oblice, levantinke, dužice, lećina i pojiške masline, dakle, stare autohtone sorte koje nema na drugim područjima.

– Godina za dalmatinske maslinare nije bila dobra. Izrazito niske temperature u dva navrata su očito učinile svoje, tako da i na škoju ima težaka koji su proteklih godina brali više od pet tona maslina, a sada su skupili toliko plodova da će ulja imati jedva za svoje potrebe. Međutim, Poljica, Bogomolje i Sućuraj su područja koja su, za razliku od drugih otočnih mjesta, najmanje podbacila – ističe Lučić.

Čovjek je očito spojio kvalitetnu mikrolokaciju s golemim iskustvom u uzgoju maslina, pa su stabla urodila kao za najboljih godina. Berba se otegla jer su sva stabla rodna i stara više od osam godina, a prosječno je dnevno bralo barem pet osoba koristeći dva ili tri tresača.

Jedino su se nedjeljom odmarali, jer se Ivo drži one da je to Božji dan predviđen za odmor. Randmani su, dodaje naš sugovornik, početno dosezali i do 20 posto, a nakon kiša znali bi biti tek od 11 do 15 posto.

Zaključak izvucite sami, neka znaju maslinari koji imaju malo maslina kada općenito trebaju počinjati s berbom. 

19. travanj 2024 18:22