StoryEditorOCM

Naslov brani HrvatskaSvjetsko prvenstvo u Postirima: jedanaest reprezentacija natječe se u branju maslina

11. listopada 2018. - 11:54

Drugo svjetsko prvenstvo u branju maslina održat će se od danas do subote u Postirima, bračkom poljodjelskom središtu, a sudjelovat će 11 reprezentacija.

Svoj dolazak najavile su reprezentacije Mađarske, Crne Gore, Slovenije, BiH, Nizozemske, Španjolske, Francuske, Velike Britanije, Švedske, SAD i Hrvatske.

- Među sudionicima prednjače mediteranske zemlje s tradicijom u proizvodnji maslinova ulja, ali i one zemlje koje nemaju niti jedno stablo maslina, ali zato imaju poveznicu s maslinama i maslinovim uljem - kazala je Ljerka Vlahović, upraviteljica Poljoprivredne zadruge koja je zajedno s općinom Postira i njezinom Turističkom zajednicom organizator ove manifestacije.

Naslov prvaka brani Hrvatska, a boje Hrvatske branit će i ove godine kombinacija berača iz Postira i Dola, ali u izmijenjenom sastavu. Bit će tu Jakša Gospodnetić i Jelena Arnerić iz Dola te Mladen Matulić i Martina Lazaneo iz Postira.

Svaku reprezentaciju čine četiri berača, dva muškarca i dvije žene. Svi oni odmjerit će vještinu i spretnost branja maslina "na sakete", odnosno u tradicionalnom ručnom branju. Zbog lošeg uroda ove se godine odustalo od branja s tresačima, odnosno grabljicama, dakle, na suvremeni način uz pomoć tehnike. Konačni pobjednik bit će ona reprezentacija čija količina ubranih maslina bude najteža na vagi.

24. travanj 2024 23:04