StoryEditorOCM

zlatne kapiRezultati prvih berbi i prerade pokazuju: ove će godine ulje biti vrhunsko!

2. listopada 2018. - 23:50

Iako većina uljara za preradu maslina na zadarskom području još nije počela s radom, po rezultatima prvih berbi i prerade čini se da će u ovom kraju konačno biti jedna izdašna sezona.

Naravno, kod onih maslinara kojima elementarne nepogode, hladnoća u ožujku ili napadi maslinove muhe tijekom ljeta i u ranu jesen nisu pričinili veću štetu.

Prvi su s berbom krenuli na Žmanu, u OPG-u Nives i Gorana Morovića, te u Ljupču, u OPG-u Mate Duševića.

Prošlog vikenda Morovići su krenuli s berbom još uvijek zelenih ili tek lagano prošaranih maslina, sorti leccino i pendolino, te dobili odlične rezultate. Prva meljava u subotu dala im je 12,7 posto ulja od ubrane količine, druga u nedjelju 14,9 posto, a treća u ponedjeljak čak 15,1 posto.

– I, što je najvažnije, plod je zdrav, bez uboda, pa možemo očekivati vrhunsko ekstra djevičansko ulje – rekao nam je Goran Morović.

Ova izdašnost ulja iz maslina u svijetu nagrađivanih ekoloških maslinara Morovića daje naznaku da će ova sezona biti izuzetno izdašna u randmanima, te da će biti nadprosječni u višegodišnjem prosjeku.

Morovići svoje masline prerađuju u maloj uljari u Žmanu, dok se druge tek pripremaju za preradu.

I Mladen Dušević, koji zajedno sa sinom Matom obrađuje oko 350 maslina u Ljupču, kaže da je, s obzirom na raspored kišnih dana početkom rujna i ovih dana, zadovoljan s prvom berbom. Duševići su u subotu pobrali prve količine sorte leccino i dobili randman od 12 posto. Mladen također očekuje da će ostale sorte i kasnije berba, sudeći po ovoj prvoj, dati odlične randmane.

Vlasnik poznate i nagrađivane uljare "Nadin" Željko Vrsaljko kazao nam je da s preradom počinje sljedećeg vikenda (mada meteorolozi zovu kišu baš u subotu, pa bi to moglo poremetiti planove maslinara) te da mu nije poznato da je netko u Ravnim kotarima, odnosno benkovačkom kraju počeo s berbom i preradom.

– Ovo što ste mi rekli za randmane ovih prvih, ranih berbi je odlično. Kad nam prve meljave daju 10 posto ulja očekujemo dobru sezonu, a ovo su stvarno dobre vijesti – rekao je Vrsaljko.

Uljara Momira Paleke u Žeravi počinje s radom sljedećeg ponedjeljka, a i u maslinicima PZ "Masline i vino" u Polači se pripremaju za berbu i uljaru jer s poslom kreću ovaj tjedan.

Zadarski agronom mr. Marjan Tomac koji je uvijek u pokretu, na terenu i u komunikaciji s maslinarima kaže da će ovogodišnja berba na dijelu otoka i pogotovo u Ravnim kotarima biti dobra, ali da su pogriješili oni maslinari koji nisu pravovremeno zaštitili masline od maslinove muhe.

Ti plodovi sada, pogotovo pod naletima bure, otpadaju. Najgore što mogu napraviti jeste da ih već ubodene i u fazi truleži pokupe, stave u more i nakon toga samelju da bi dobili – čisti otrov.

17. travanj 2024 00:20