StoryEditorOCM

PROJEKT ARISTOILMaslinova ulja iz Hrvatske imaju najveći udio fenolnih spojeva

Piše prof. dr. sc. Tea Bilušić, koordinatorica projekta ARISTOIL na Sveučilištu u Splitu
25. rujna 2018. - 13:21

U jednom od svojih prethodnih brojeva časopis Maslina predstavio je projekt ARISTOIL koji se realizira na Sveučilištu u Splitu, kao jednom od partnera. Puni naziv projekta je “Jačanje kompetitivnosti proizvodnje maslinovog ulja na području Mediterana kroz razvoj i primjenu inovativnih tehnologija u preradi i kontroli kvalitete maslinovog ulja s ciljem isticanja njegovog zdravstvenog aspekta“.

Uz Sveučilište u Splitu ostali partneri na projektu su:  Sveučilište u Ateni (Grčka), Sveučilište u Cordobi, grad Malaga (Španjolska), Euromediteranski centar za održivi razvoj (Italija) te općina Larnaca-Famagusta (Cipar).

Projekt se provodi od listopada 2016., a predviđeni završetak projekta je listopad 2019. godine.

U periodu trajanja projekta Sveučilište u Splitu sudjelovalo je u prikupljanju preko 200 uzoraka ekstra djevičanskog maslinovog ulja s područja Splitsko-dalmatinske županije, Istre i Kvarnera, Primorsko-goranske županije, Šibensko-kninske županije, Zadarske županije te Dubrovačko-neretvanske županije. Uzorci ulja sakupljeni su nakon perioda berbi 2016. i 2017. godine, a prikupljanje će se nastaviti i nakon berbe 2018. godine.

Uzorci maslinovih ulja analizirani su s obzirom na udio fenolnih sekoiridoida (oleokantala, oleuropeina, oleaceina, verbaskozida) NMR tehnikom (na Farmaceutskom fakultetu Sveučilišta u Ateni) te kromatografskim tehnikama (HPLC-MS/MS tehnika na Sveučilištu u Cordobi te HPLC-DAD tehnika na Sveučilištu u Splitu).

Rezultati koncentracije ukupnih fenola te rezultati kvantifikacije ciljanih fenolnih sekoiridoida trebaju se korelirati s podacima koje su dostavili proizvođači koji su dobrovoljno donirali svoja ulja za analizu, a koji uključuju sljedeće parametre: sortu, vrstu maslinika, način prerade ulja (temperatura i vrijeme miješanja, način centrifugiranja), geografsko podrijetlo, način navodnjavanja.

Na kraju projekta svi će se proizvođači koji su sudjelovali u ovom projektu naći u međunarodnoj bazi podataka putem zajedničke web-platforme koja će unosom koda za svakog proizvođača ponuditi podatke o njegovom masliniku, geografskom podrijetlu, sortama koje uzgaja, načinu uzgoja te načinu prerade maslina.

Za Hrvatsku kao partnera je izuzetno važno i zanimljivo bilo to što su dosadašnji rezultati analiza prikupljenih ekstra djevičanskih maslinovih ulja (ukupno njih preko 2000 od strane svih zemalja partnera na projektu) pokazali da su upravo ekstra djevičanska maslinova ulja iz Hrvatske bila ona koja su imala najveći udio fenolnih spojeva (preko 97% sakupljenih ulja ima povećani udio fenolnih spojeva, što znači preko 250 mg/kg).

Prosječan udio ukupnih fenola kod maslinovih ulja sakupljenih iz Hrvatske iznosio je 655 mg/kg. Kod uzoraka ulja iz Cipra taj je broj iznosio 60%, s prosječnim udjelom ukupnih fenola od 316 mg/kg, kod ulja iz Italije 55% od svih sakupljenih uzoraka imalo je povišenu razinu ukupnih fenola s prosječnim udjelom fenola od 310 mg/kg, kod uzoraka iz Grčke taj je broj iznosio 71.6/, s prosječnim udjelom ukupnih fenola 461 mg/kg.

Krajnji cilj ovih analiza je povećati tržišnu vrijednost maslinovog ulja na način da se ulje s povećanom razinom fenola (> 250 mg/kg) deklarira kao proizvod sa zdravstvenim učinkom na krvožilni sustav čovjeka, što je moguće prema važećoj EU legislativi (EU 432/2012 EFSA).

Iz dosadašnjih rezultata projekta ARISTOIL vidljivo je da Hrvatska ulja imaju takav potencijal i da se mogu ubrojiti u ulja s povećanim udjelom fenola! Detaljnija objašnjenja ovih izvrsnih rezultata biti će u potpunosti moguća nakon još jedne godine sakupljanja uzoraka i njihove analize kada će se svi korišteni parametri moći jasnije statistički obraditi.

Na temelju analiza ekstra djevičanskih maslinovih s obzirom na razinu udjela ukupnih fenola, 17. svibnja u Ateni je održana svečanost dodjele nagrada za najbolja ulja “Olympia Awards – Health and Nutrition 2018“. Na toj svečanosti, dodijeljene su i dvije nagrade hrvatskim proizvođačima ulja Vilimu Beloviću iz Brtongile u Istri, te Jakovu Miličiću s Hvara.

Oba proizvođača su eko proizvođači ulja. Nagrađeno ulje maslinara Belovića imalo je razinu ukupnih fenola od 1398 mg/kg, dok je ulje maslinara Miličića imalo razinu ukupnih fenola od čak 2433 mg/kg. S obzirom na donju granicu ukupnih fenola od 250 mg/kg, u potpunosti je jasno zašto su upravo ova ulja nagrađena. Nagradu im je dodijelio prof.dr.sc. Prokopios Magiatis sa Sveučilišta u Ateni, suradnik na projektu ARISTOIL.

Link na web stranicu projekta:  https://aristoil.interreg-med.eu/

19. travanj 2024 12:42