Pregledajte masline, svrdlaš je počeo raditi štetu! Evo kako ćete uočiti njegovu aktivnost

Pregledajte masline, svrdlaš je počeo raditi štetu! Evo kako ćete uočiti njegovu aktivnost

Pregledom maslinika na pojedinim lokalitetima u obalnom području Šibensko-kninske županije, primijećena su oštećenja ploda masline koje je prouzročio štetnik maslinin svrdlaš (Rhynchites cribripennis).

Preporuča se maslinarima da u narednom periodu sve do faze okoštavanja redovito – tjedno - obiđu svoje maslinike te izvrše pregled plodva radi utvrđivanja oštećenja od maslininog svrdlaša.

Oštećenja od svrdlaša mogu se uočiti na plodovima koji su djelomično ili potpuno pocrnili i vise u krošnji, a na njima se mogu uočiti crne točkice. Crne točkice mogu se uočiti i na zelenim plodovima, kao i na plodovima koji su počeli mijenjati boju prema žutoj–smeđoj ili su se počeli smežuravati.

Odrasla jedinka (imago) svrdlaša teže se uočava vizualnim pregledom pa se preporuča u jutranjim satima vršiti otresanje grana na bijelu podlogu. Napadu svrdlaša podložnije su sorte sitnijeg ploda i lokaliteti gdje se ovaj štetnik u većem intenzitetu javljao i proteklih godina.

Ukoliko je napad jak, veliki broj izbodenih plodova, za suzbijanje svrdlaša može se koristiti registrirani pripravak Rogor 40. Zaštitu provesti u ranim jutarnjim satima dok je štetnik još aktivan u krošnji. Pripravak koristiti prema uputama proizvođača!

NAPOMENA!

Korisnici sredstava za zaštitu bilja nakon tretiranja imaju obvezu ispuniti evidencijsku listu o korištenju sredstava za zaštitu bilja, a praznu ambalažu poropisno zbrinuti.

Gordana Kožarić-Silov, dipl. inž. agr.
Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba
Šibensko-kninska županija

Naslovnica Maslinarstvo

Anketa

Prijavljujete li svoje maslinovo ulje na natjecanja?

Pošalji Rezultati