StoryEditorOCM

Dalmovnica Mladena KrnićaNezapamćeno 'ranjavanje' maslinika i maslinara tema je velikog kalibra i mirita velike riječi

27. svibnja 2018. - 16:28

Naramak dobrih vijesti koje su minulih dana pristigle na adrese naših maslinara i uljara – spomenimo ovdje tek onu da su se na prestižnom Svjetskom prvenstvu maslinovih ulja održanu u New Yorku naši natjecatelji zakitili s čak 40 nagrada, pretežno zlatnih medalja - ipak ne može isprati gorčinu što su je skupili u prsi (osobito) dalmatinski maslinari, ozbiljno uzdrmani jednom kardinalno lošom činjenicom koja vrišti: maslinici su pretrpjeli udar čije su posljedice katastrofalne!

Posrijedi je teški atak zime čiji se ledeni ugriz dogodio u veljači i u ožujku, a prava i puna mjera zla koje je uslijedilo pokazuje se tek sad, u svibnju, kad polumrtvi ogoljeni maslinici (bez lišća, osušenih grana i raspuknute kore) izgledaju poput „Hirošime nakon atomske bombe“, kako je prizor svoga poharanog maslinika vidio i opisao jedan ojađeni maslinar iz Primoštena Burnjeg.

Ako netko misli da nezapamćeno „ranjavanje“ dalmatinskih maslinika (zapravo i maslinara) nije tema velikog kalibra i da ne mirita velike riječi – krivo misli.

Naime, masline, maslinovo ulje i uljare izuzetno su važni fenomeni narodnoga života Dalmacije – ako ništa drugo, o vikendima u doba berbe daleko najveći „skupovi građana“ događaju se upravo u maslinicima, kad se pola (svakoga) grada tjelesno i duhovno preseli u maslinike, među didove suhozide – pa bi zatvaranje očiju pred maslinarskim šokom (osobito očiju tzv. nadležnih struktura iz sfere poljoprivrede, koje moraju razmisliti i o tome na koji se način može pomoći „maslinarskom svemiru“) svakako bilo znak neprepoznavanja (egzistencijalnih, gospodarskih, običajnih…) nagnuća i prioriteta zemljice Dalmacije.

Utoliko stanovitu uzbunu koja je (zasad neslužbeno) oglašena među ovdašnjim maslinarima nipošto ne bi trebalo shvatiti kao nekakvo prenemaganje, nego kao ozbiljno upozorenje na krizu s proizvodnjom, cijenama i potrošnjom maslinova ulja u barem nekoliko dolazećih godina.

S tim da bi bolje nego „uzbuna“ aktualnu situaciju oslikala riječ konsternacija, odnosno zbunjenost „malih i velikih“ maslinara pred porukama koje im je priroda inpoštala preko njihovih maslina: jedno stablo bez lišća i bez rese, raspukle kore, gotovo beživotno, a tik do njega drugo, iste sorte i iste starosti, bez ikakvih znakova stradanja… Pa ti budi pametan.

Na kraju valja kazati da se struka – prije svega ljudi iz Instituta za jadranske kulture i iz Savjetodavne poljoprivredne službe – trudi odgovore na pitanja koja je postavila protekla zima dati „težacima na terenu“, a oni su dokazano žilava čeljad, baš kao što je i maslina žilava biljka, pa će nekako pregrmjeti i ovu neveru.

21. travanj 2024 14:38