StoryEditorOCM

prestižno natjecanjeHrvatska ulja oduševila i Japan, evo tko je na Dalekom istoku osvojio medalje

3. svibnja 2018. - 15:36
Nives i Goran Morović u društvu s Ivicom Vlatkovićemmorvlat

Ekstradjevičansko maslinovo ulje NAI 3.3. Nives i Gorana Morovića, proizvedeno u masliniku Morovićevih na Dugom otoku, u Žmanu, na prestižnoj je svjetskoj smotri maslinovih ulja "Olive Japan 2018." dobilo dvije medalje – zlatnu za monosortno ulje od sorte coratino te srebrnu za blend od coratine, drobnice, karbončele i leccina.

NAI 3.3. je jedino ulje iz Zadarske županije koje je dobilo ovakva visoka priznanja na prestižnom japanskom natjecanju na kojem sudjeluju ulja iz svih maslinarskih zemalja svijeta.

Morovićevi su za svoje monosortno ulje ove godine već dobili zlato na najvažnijoj talijanskoj uljarskoj manifestaciji, Monocultivari Olive Oil u Milanu, a priznanja iz Tokija nova su potvrda vrhunske kvalitete ovog dugootočkog, ali i hrvatskih ulja.

Osim Morovićevih zlatne medalje u Japanu dobilo je još šest hrvatskih ulja, četiri iz Istre i dva iz Dalmacije. To su ulja OPG-a Vošten iz Sv. Lovreča, OPG-a Negri iz Labina, Oleum Viride obitelji Belić iz Rapca, OPG-a Chiavalon iz Vodnjana, NU OPG-a Martine Radovčić te Stella Croatica Melite i Andrije Polić s Mljeta.

Hrvatska su ulja dobila još i pet srebrnih medalja. To su ulja Cadenela iz Vodnjana, Dolija 08 iz Pule, ulje obitelji Belić iz Rapca za njihovo monosortno od leccina, ulje OPG-a Fancesco Bellani iz Sv. Katarine u Istri te ulje uljare Nonno Bruno obitelji Zanini u Banjolama kraj Pule.

Koliko je značajna i velika japanska uljarska mnifestacija govori i podatak da su se na njoj, na mnogobrojnim ocjenjivačkim panelima, ocjenjivala ulja sa svih kontinenata, uključujući i ona proizvedena u domaćinskoj zemlji, zatim Kini, Argentini, Australiji...



Podijeljena je ukupno čak 301 zlatna medalja i 253 srebrnih priznanja. Hrvatska ulja su, s obzirom na skromnu produkciju maslina i maslinovih ulja u odnosu na najmoćnije svjetske maslinarske zemlje, dostojno izborile svoj svoj visoki plasman u tako jakoj konkurenciji i branila boje svoje zemlje.

Na takvim se manifestacijama, u načelu, i ne mogu pronaći ulja s manama, a većina ulja razlikuje se, s obzirom na kvalitetu u istim kategorijama, u vrlo suptilnim nijansama.

Šampionske titule odnijela su ulja iz samo tri maslinarske zemlje: Italije, Španjolske i Portugala. Šampioni su kategorizirani u tri kategorije: blaga, srednje robusna i robusna ulja.

Čini se da na tako velikim manifestacijama o nijansama ipak odlučuju specifične sorte koje se uzgajaju u te tri maslinarske države poput potugalskih aborscine i picuala, španjolske hojiblanke, talijanske itrane, zatim korenikija i picude, dakle sorti koje hrvatsko maslinarstvo uglavnom ne poznaje.

Dobre vijesti za maslinarski bračni par Morović koji se svojim ulje NAI (snijeg) 3.3. sjajno nosi na velikim svjetskim uljarskim manifestacijama, uz bok s Forticom dr. Ivice Vlatkovića, te za druge dalmatinske i istarske maslinare, stigle su upravo pred početak 20. jubilarnih Međunarodnih Dana masline koji u petak počinju u Zadru.

Dio nagrađenih ulja na svjetskim natjecanjima stiglo je i u Zadar i ovog vikenda će, vjerujemo, biti dostupna na degustacijama u okviru Dana maslina.

20. travanj 2024 09:54