StoryEditorOCM

borba protiv infekcijeMaslinarska znanost kao da ni ne pokušava pronaći lijek za opasnu bolest, ali naš poznati kirurg se s tim ne miri: Pokušao sam sa streptomicinom, zasad dobro djeluje!

14. ožujka 2018. - 11:43
Dr. Mihovil Biočić pregledava masline

Nema novog maslinara kojega nije presjeklo kad je prvi put čuo za rak masline. Ružne izrasline po granama i stablu zaista izgledaju tumorozno. Kako se to liječi?

Struka odgovara fatalistički, konačno, nemilosrdno: nema pomoći, stablo treba isčupati i zapaliti! Zar svetu maslinu tako? I nema druge? Nema! – tvrde stručnjaci. A onda vam u neko doba netko otvori oči: ma nije to zapravo rak nego infekcija. Pa zašto se onda ne liječi? Ne liječi se!

Maslinarska znanost kao da ni ne pokušava pronaći lijek, ostaje čvrsto ukopana u davno naučenoj smrtnoj presudi maslini: „isčupati, posjeći, zapaliti“. Jedino što struka po pitanju „raka“ masline do danas nudi su savjeti o prevenciji ove bolesti.

Kad je prije 17 godina postao maslinar prof. dr. Mihovil Biočić, donedavno kirurg u splitskoj bolnici Firule, kao liječnik nije se mogao pomiriti da se maslini, kad je ova bolest napadne, uopće ne može pomoći.

Riječ je o bakteriji, a ne o raku i bolest valja liječiti kao i svaku infekciju antibiotikom, tvrdi.

Već nekoliko godina streptomicinom pokušava liječiti rak masline. I rezultati su za sada dobri. Prvi put ih je javnosti obznanio u listu agilne Udruge Paićuša iz Piska, čiji je član. 

CIJELI TEKST PROČITAJTE U NOVOJ MASLINI KOJA JE NA KIOSCIMA OD 5. OŽUJKA

19. travanj 2024 14:57