StoryEditorOCM

Dalmovnica Mladena KrnićaZnate šta van je činit, poć u Vodice na Noćnjak

12. ožujka 2018. - 14:53

Koliko god mi je bio gušt u novom broju „Masline“, časopisa za maslinarstvo i uljarstvo u izdanju naše izdavačke kuće, izvijestiti o omiškom susretu maslinara zvanom „Povenjak“ - priređuje ga pišćanska udruga „Paićuša“, koja je u onaj klasični natjecateljski program (čije je ulje najbolje) unijela i naramak novitadi, poput ocjenjivanja ulja posluženih u ugostiteljstvu, ulja uzetih iz trgovina te maslina za jelo pripremljenih na domaći način – toliko mi je sad zadovoljstvo i neka vrsta obaveze u Dalmovnici (jer je rubrika u tolikoj mjeri zaokupljena „predmetnom“ temom da se slobodno može reći: tko o čemu, baba o kolačima, kurva o poštenju, a Dalmovnica o uju i maslinama) najaviti najprestižniju i za mnoge zbilja nezaobilaznu feštu (ne samo) dalmatinskih maslinara i uljara; dakle, „Noćnjak“ u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije.

Ta najava, tehnički gledano, upućuje da će rečeni skup biti održan od 15. do 18. ovog mjeseca u Vodicama, dok je sve ostalo što ovdje bude spomenuto u neku ruku sastavni dio „Noćnjakova“ programa.

Utoliko nije na odmet kazati da su na vodičku smotru maslinari donijeli čak (rekordnih) 440 uzoraka ulja, od čega 123 u pakovinama koje udovoljavaju uvjetima za stavljanje u promet, i još 45 različitih proizvoda od masline, s tim da se preko stotinu maslinara prvi put prijavilo na „Noćnjak“ koji i na taj način potvrđuje svoju natjecateljsku i svaku drugu potentnost.

O tome, uostalom, svjedoči i činjenica da je tijekom 19 dosadašnjih izdanja „Noćnjaka“ – ovo u Vodicama je, dakle, jubilarno dvadeseto – u programima sudjelovalo 20.000 ljudi, prezentirano je 400 znanstvenih i stručnih radova, senzorski i kemijski ispitano 4375 uzoraka maslinova ulja, a krenulo se (1999. godine u Kaštelima) s jedva 70 uzoraka od kojih su samo tri zavrijedila zlatnu medalju za kvalitetu.

Među uljima koja su se ove godine našla u konkurenciji većina ih je – 265 uzoraka – zaslužila etiketu ekstra djevičanskih, 39 djevičanskih te 12 lapante maslinovih ulja, pa je sveukupna produkcija dobila visoku ocjenu s „katedre“ gospođe Sandre Petričević, voditeljice panela sastavljenog od ovlaštenih ocjenjivača s liste Ministarstva poljoprivrede RH, koji su svoju rađu obavili prema pravilniku Međunarodnog vijeća za masline (IOC).

Uostalom, tko se želi pobliže upoznati s brojkama i slovima prošlogodišnje berbe, prilikama na tržištu, cijenama, randmanima, gnjojidbi, zaštiti, novim maslinarskim tehnologijama… zna šta mu je činit: poć u Vodice, na „Noćnjak“.

24. travanj 2024 01:18