StoryEditorOCM

najava NOĆNJAKaHrvatska je mali ekskluzivni butik: 'Imamo blago, a uvozimo ulja za 15 milijuna eura'

7. ožujka 2018. - 18:03

Međunarodna manifestacija maslinara i uljara "Noćnjak" ove se godine od 15. do 18. ožujka održava jubilarni 20. put, i to u hotelu "Olympia" u Vodicama.

Kako nas je u srijedu na konferenciji za novinare izvijestio Lordan Ljubenkov, predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije koji organizira manifestaciju, u razdoblju od dva desetljeća kroz program je prošlo 20.000 ljudi, a ispitano je ukupno 4373 uzorka maslinova ulja.

- Ove godine brojimo 486 uzoraka ulja i proizvoda od maslina. Što se tiče prošlogodišnje berbe, valja istaknuti kako je u 181 uljari prerađeno 37.090 tona ploda od kojih se dobilo 6000 tona maslinova ulja. Urod je bio slabiji od prosjeka u odnosu na 2016. godinu i to za 30 posto, ponajviše zbog jake zime, sušnog ljeta i brojnih požara.

- Posebno je po tom pitanju patila Šibensko-kninska županija koja je imala za trećinu slabiji urod, dok je, s druge strane, Splitsko-dalmatinska županija zabilježila 25 posto veći prinos. Takve vremenske prilike učinile su da smo imali masline bez muha i svrdlaša, što je rezultiralo uljem visoke kakvoće - istaknuo je Ljubenkov.

Prvi čovjek Zadružnog saveza naglasio je kako Hrvatska, bez obzira na ponudu, i dalje uvozi više od 4000 tona maslinova ulja čija je vrijednost oko 15 milijuna eura, koje je, s druge strane, u našoj državi skuplje nego, primjerice, u Italiji, Grčkoj i Španjolskoj.

Za razliku od prave masovne proizvodnje, naveo je kako smo mi u kategoriji malog ekskluzivnog butika, pa se naše cijene maslinova ulja kreću od 9 do 12 eura po litri zbog manjeg pakiranja, prezentacije, visoke kakvoće i ekološkog uzgoja.

Sandra Petričević, voditeljica panela Zadružnog saveza Dalmacije, kazala je kako su prošle godine ulja bila izvrsne kvalitete, te da je za ovogodišnji "Noćnjak" prijavljeno 226 uzoraka, od toga 123 pakovine.

- Cilj nam je da sva otvorena ulja prijeđu u pakovine, kako bi se dalje razvijao brend hrvatskih maslinovih ulja. Time se poboljšava njihova kvaliteta. Želimo također biti dostupni svim maslinarima - istaknula je Petričević.

Inače, program ovogodišnje maslinarske manifestacije, osim same dodjele nagrada najboljima, predviđa prezentacije i degustacije maslinovih ulja, stručna izlaganja i skupove u Vodicama, te studijske obilaske tamošnjeg Centra maslinova ulja "Sv. Ivan", razgledavanje maslinika i OPG-ova u Dubravi kod Tisnog, Stankovcima i Biloj Vlaci te posjet vidikovcu Kamenjak iznad Vranskog jezera.

Više o ovogodišnjem Noćnjaku pročitajte OVDJE

22. travanj 2024 06:17