StoryEditorOCM

dar bogovaSezona je kruške, voćke koja ima brojne zdrave učinke na organizam: sprječava razvoj raka, snižava tlak, štiti od srčanog udara...

Piše Javorka Luetić
21. siječnja 2022. - 11:08

Iako neke vrste krušaka ne izgledaju privlačno na prvi pogled pa ih prilikom kupnje zimskog voća mnogi zaobilaze, one spadaju među najzdravije voće.

U novije vrijeme nutricionisti sve više stavljaju kruške na sam vrh ljestvice najzdravijeg voća, a i sam veliki grčki pjesnik Homer ovu voćku je nazvao "darom bogova".

Kada pročitate koliko se ljekovitih svojstava u njima krije, sigurno ćete ih češće (čak i više) uvrštavati u svoj voćni jelovnik.

Kruške su bogate važnim vitaminima i mineralima, uključujući kalij, vitamine C i K te folnu kiselinu, pa stoga imaju brojne zdrave učinke na organizam.

Srce se raduje kaliju

Bolest srca jedan je od najčešćih uzroka smrti u svijetu. Kruške su dobar izvor kalija, što znači da imaju i pozitivan učinak na srce. Kalij pomaže u snižavanju krvnog tlaka, čime rasterećuje cijeli kardiovaskularni sustav te sprječava nastanak ugrušaka i rizik od srčanog udara.

Osim toga, kalij povećava protok krvi u različite dijelove tijela, koji su na taj način bolje opskrbljeni kisikom, a time i bolje funkcioniraju. Također pomažu u snižavanju krvnog tlaka i normalizaciji razine kolesterola.

Samo jedna kruška dnevno može vas zaštititi od moždanog i srčanog udara.

S niskim glikemijskim indeksom, kruške sprječavaju stvaranje visoke razine šećera u krvi i tako kontroliraju razinu glukoze. Ovo voće je i više nego prikladno za kontrolu tjelesne težine jer je niskokalorično i bogato hranjivim tvarima koje ubrzavaju proces mršavljenja i potiču imunitet.

Samo polovica kruške sadrži čak 15 posto dnevne preporučene doze bakra – minerala koji pomaže u održavanju zdravlja živčanog sustava, što ujedno utječe na zdravlje cijelog mozga. Osim toga, kruške su izvrstan izvor fruktoze i glukoze, koje opskrbljuju tijelo energijom tijekom dana. Ako u sastojke omiljenog smoothieja ujutro dodate malo kruške, nećete pogriješiti.

Sprječavaju razvoj raka

Zbog visoke koncentracije vlakana koju sadrže, kruške pomažu u sprječavanju razvoja raznih vrsta raka – uključujući rak debelog crijeva i dojke. Osim toga, kruške su bogate antioksidansima koji štite stanice od slobodnih radikala, a sadrže i određene kiseline koje sprječavaju rak pluća i želuca.

image
Ilustracija/AFP

Budući da kruške sadrže puno antioksidansa i vitamina, one su među vrhunskim namirnicama koje su dobre za održavanje zdravlja očiju. Neka istraživanja su čak pokazala da jedenje krušaka značajno smanjuje rizik od makularne degeneracije oka.

Kruške sadrže vrlo visok postotak vlakana, što je iznimno važno za dobru probavu. Većina vlakana koja se nalaze u kruškama spada u kategoriju netopivih polisaharida koji olakšavaju prolazak hrane kroz crijeva.

Osim toga, potiču lučenje želučanih i drugih probavnih sokova, što također osigurava bržu i lakšu probavu hrane. Uključite li kruške u prehranu, tada je puno manji rizik od raznih probavnih problema poput zatvora. Međutim, vlakna u kruškama također mogu zaštititi debelo crijevo od štetnih slobodnih radikala i tako smanjiti rizik od raka.

Zbog visokog sadržaja vitamina C, konzumiranje krušaka također će pomoći u jačanju imunološkog sustava. Vitamin C potiče stvaranje i aktivnost bijelih krvnih stanica. Osim toga, svladavanje prehlade i drugih problema povezanih s oslabljenim imunološkim sustavom bit će puno lakše uz pomoć krušaka.

Uloge koje vitamin C igra u našem tijelu vrlo su raznolike. Jedna od njih je da sudjeluje u regeneraciji tkiva i stanica. Tako vam kruške također mogu pomoći u ubrzavanju zacjeljivanja rana, a korisne su i za popravak oštećenih krvnih žila.

Super su za trudnice

Kruške sadrže puno folne kiseline, što je osobito važno za trudnice i žene koje planiraju trudnoću, jer smanjuje mogućnost oštećenja neuralne cijevi kod novorođenčadi. Tijekom trudnoće preporuča se konzumacija dodataka prehrani koji sadrže visok udio folne kiseline, a u postizanju dovoljnog unosa mogu vam pomoći i određene namirnice, uključujući kruške.

Antioksidansi u kruškama, posebice flavonoidi, također djeluju protuupalno. Konzumiranje krušaka također može pomoći u ublažavanju bolova povezanih s bolestima kao što su artritis, reuma i giht. To je zapravo slučaj s većinom voća, s izuzetkom citrusa koje ne karakterizira tako izraženo protuupalno djelovanje.

25. travanj 2024 15:40