StoryEditorOCM

moć fenolaMaslinovo ulje smanjuje bol u zglobovima: oleokantal djeluje kao prirodna protuupalna tvar, slijedi isti mehanizam kao ibuprofen

Piše Dr. Ivica Vlatković
19. veljače 2022. - 08:28

Kao što svi znamo, artritis nije ništa drugo nego upala zglobova. Ova upala proizvodi bol i ograničava kretanje pogođene regije.

Fenolni spoj - oleokantal koji se nalazi u maslinovu ulju djeluje kao prirodna protuupalna tvar. Znanstvenici su otkrili da oleokantal ima različite načine djelovanja u smanjenju upale. Također je nađeno da slijedi isti mehanizam kao ibuprofen, koji se obično preporučuje u liječenju artritisa.

Utvrđeno je da ibuprofen inhibira aktivnost enzima u putu biosinteze prostaglandina. Prostaglandini su glavni krivac za izazivanje upale i stoga potiskuju njegovu biosintezu u smanjenju boli povezanih s osteoartritisom.

Drugo: provedena je eksperimentalna studija kako bi se proučio učinak oleokantala u maslinovu ulju na proizvodnju dušikova oksida kod pacijenata s osteoartritisom. Ova studija pokazala je pozitivan rezultat. Pokazalo se da oleokantal bez utjecaja na životnu sposobnost stanica smanjuje NO sintezu (enzim koji može proizvesti dušikov oksid i podržava upalu) u hondrocitima.

Druga studija pokazala je da ekstrakt maslinova lista ima antioksidacijska i protuupalna svojstva. U istraživanju in vitro, ekstrakt lišća masline smanjio je razinu TNF-a (stanična signalna molekula uključena u proizvodnju citokina koja je izazvala upalu).

Stoga maslinovo ulje ima antiartritičko svojstvo.

Što to znači? Maslinovo ulje bogato je bioaktivnim sastojcima - fenolnim spojevima poput oleokantala koji pomažu u smanjenju upale kod artritisa.

Smanjuje bol

Pokusno ispitivanje uspoređuje učinak ekstradjevičanskog maslinova ulja i piroksikamskoga gela (lokalno protuupalno sredstvo i sredstvo za ublažavanje boli) na osteoartritis koljena. Studija je dala rezultate koji sugeriraju da je maslinovo ulje učinkovitije od gela u ublažavanju boli.

Razlika između dvije skupine bila je vidljiva od drugog tjedna i postala je veća do četvrtog tjedna. To oslobađanje boli objašnjava se raznim vrstama antioksidansa i protuupalnih elemenata prisutnih u maslinovu ulju.

Druga studija objavljena u Avicenna Journal of Phytomedicine (AJP), uspoređujući učinak ekstradjevičanskog maslinova ulja i piroksikama na boli prednjeg koljena otkriva da je značajno poboljšanje u skupini koja je koristila maslinovo ulje zabilježeno nakon 6 tretmana.

Što to znači? To znači da antinflamatorna komponenta maslinova ulja smanjuje upalu i bol, djeluje protuupalno.

Pruža snagu kostiju

Skeletna degeneracija je problem koji nastaje nakon određene dobi. To dovodi do slabije gustoće kostiju i slabije biomehaničke čvrstoće kostiju. To se događa zato što tijelo gubi sposobnost apsorpcije kalcija i drugih bitnih hranjivih tvari, a usporava fizičku aktivnost. Pokusi na životinjama i ljudima potvrđuju da konzumacija maslina kao voća ili maslinova ulja poboljšava zdravlje skeleta.

Povoljan učinak može se pripisati njihovoj sposobnosti smanjenja oksidativnog stresa i upale. Također je zabilježeno da biofenoli prisutni u ulju povećavaju proliferaciju pre-osteoblasta te smanjuju stvaranje stanica sličnih osteoklastu (vrsta koštane stanice koja razgrađuje koštano tkivo).

To znači da biofenolne komponente maslinova ulja mogu spriječiti pad gustoće kostiju i poboljšati zdravlje kostiju. Time se smanjuje rizik od osteoporoze među starijim osobama.

image
Ilustracija/Shutterstock

Smanjuje rizik od pretilosti

Pretilost se smatra važnim faktorom rizika za osteoartritis, pretilost povećava rizik od ove bolesti za tri puta. Studije pokazuju da je pretilost glavni čimbenik pri pojavi osteoartritisa. Dakle, liječenje pretilosti postaje vrlo važno.

Nakon višegodišnjih epidemioloških i kliničkih ispitivanja, istraživači su izjavili da mediteranska prehrana bogata maslinovim uljem smanjuje rizik od pretilosti, metaboličkog sindroma i šećerne bolesti.

Objašnjavaju: maslinovo ulje sadrži monoizolirane masne kiseline i fenolne komponente koje mijenjaju profil lipida i poboljšavaju funkciju endotela krvnih žila (kojim se čuva elasticitet žila). Oni također djeluju kao protuupalni i antioksidantni čimbenici, što također pridonosi popisu pogodnosti.

Što to znači? To znači da pretilost igra važnu ulogu u razvoju osteoartritisa. Maslinovo ulje može smanjiti rizik od pretilosti i tako ukloniti faktor rizika za osteoartritis.

Smanjuje razinu kolesterola

Istraživači vjeruju da su, osim faktora debljine, metabolički čimbenici poput kolesterola također na popisu uzročnih čimbenika osteoartritisa. Miševi hranjeni visokim kolesterolima pokazali su povećanu degradaciju osteoartritisa.

Kolesterol utječe na mitohondrijsku disfunkciju, prekomjerno stvaranje reaktivnih kisikovih vrsta. Također pojačava ekspresiju degenerativnih i drugih markera prisutnih u koštanim stanicama i na kraju potiče kolaps hrskavice.

Utvrđeno je da maslinovo ulje smanjuje lipide niske gustoće oksidacijom, čime se štite slučajevi nastanka osteoartritisa.

Zaključak: Redovita konzumacija maslinova ulja smanjuje faktore rizika osteoartritisa, kao što su pretilost i kolesterol. Također pruža čvrstinu hrskavice i kosti povećanjem mineralne gustoće kostiju. Maslinovo ulje također smanjuje upalu i bol kod osteoartritisa.

Doziranje maslinova ulja za osteoartritis


Doziranje maslinova ulja za osteoartritis varira ovisno o potrebi. Može se uzeti od 1 do 4 jušne žlice dnevno, no najčešće preporučena doza je 2 žlice (oko 30 ml)

Kako čuvati maslinovo ulje


Maslinovo ulje treba pohraniti na hladnom, tamnom i suhom mjestu uz stabilnu temperaturu od 16 Celzijevih stupnjeva. Treba osigurati da se ulje drži podalje od topline, u tamnim bocama ili pohranjeno u nehrđajućem čeliku

16. travanj 2024 03:34