MARENDAŠKI JUNEĆI GULAŠ
Na jedan i pol decilitar maslinova ulja u kojem ste rastopili dekagram masti, ugasite dvije sjeckane kapule, može i pet deka sjeckane slanine pa dodajte tri kvarta kilograma juneće mekači u kockicama. Pirjajte nekoliko minuta, potom umiješajte pola žlice koncentrata od rajčice, žlicu slatke paprike i malu žličicu poluljute paprike. Malo propirjajte te dodajte 25 dag oguljenog krumpira u kockicama, pa zalijte s litrom temeljca od kostiju. Oprezno posolite i kuhajte dok sve ne omekša, ugusti se te krumpir poprimi ukuse svih namirnica.
PAŠTAFAŽOL
Skuhajte jedan i pol kilogram fažola trešnjara ili koka, koji ste preko noći namočili u vodi. Procijedite i ostavite dio juhe. Posebno skuhajte kost od pršuta koju ste ostavili u vodi preko noći i na kojoj je ostalo barem 15 dag čistog mesa, zajedno s pola kilograma debljih sušenih svinjskih rebaraca. Procijedite meso, ali ostavite polovicu juhe. Tada u posudu ubacite fažol, komade pršuta koje ste odvojili od kosti i kuhana rebarca. Dodajte četiri krupno sječena režnja češnjaka i prelijte s pola litre vode, te s toliko juhe od fažola i suhog mesa da pokriju površinu. Kad sve opet zakuha dodajte pola kilograma pena, makarona, potom dodatak u kojem ste propirjali na decilitru maslinova ulja pet sitno sjeckanih režnjeva češnjaka, stručak petrusimula, decilitar mljevenih pomidora ili rajčica te pet dag sitno sjeckane pancete. Kuhajte sve zajedno dok tjestenina ne omekša i služite pokapano s par kapi maslinova ulja. Jelo našeg primorja i Dalmacije podrijetlom iz Venecije.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....