StoryEditorOCM

raj pod suncemZavirite u dom obitelji iz Kaštela u kojem su najveće zvijezde - mesnati ljepotani

31. kolovoza 2017. - 11:47

Pomalo u šali, iako to šala nije, više je rezultat iznimno mudrog planiranja, Emina Dadas iz Kaštel Lukšića navodi da joj je majstor prilikom uređivanja kuhinje rekao da nikada nije vidio toliko puno kućanskih aparata tako dobro uklopljenih u mali prostor. E to je već kums, to je zapravo rezultat promišljanja o svrsi svakog kvadratnog centimetra budućeg životnog okružja.

Kada su se iz splitskog stana odlučili preseliti izvan grada, u stan s vrtom, izbor je pao na Kaštela. Dom su našli u dvoetažnom stanu male zgrade uz staru cestu, ne odveć velike kvadrature, s tri spavaće sobe na katu, te dnevnim boravkom sa spojenom kuhinjom u prizemlju.

Emina je odlučila prizemlje odjenuti u lepezu bjeline, koju je razbila omiljenim joj plavim nijansama. Donijela je mediteranski štih u dnevni boravak u kojem živi njezina tročlana obitelj. Pardon, pogriješili smo, deveteročlana s obzirom na četiri psa i dvije mačke, kućne ljubimce, ravnopravne članove obitelji koji su u tom bijelo-modrom boravku pronašli svoj najdraži životni prostor.

- Najveći pas ima svoj ležaj ispod radnog stola. Mali su na ležaju, a mačke svoje noćno mjesto za odmor imaju na svojim visećim ležaljkama. Ta vesela prijateljska ekipa ulazi - izlazi iz boravka u vrt kada im se prohtije, jer smo im na ulaznim vratima napravili njihova klizna vratašca. Iako mislim da i oni, isto kao i ostali članovi ove naše obitelji, najviše vremena vole provoditi vani. U vrtu – kaže Emina.



E, sada smo došli do nastavka priče. Emina je zaljubljenica u sukulente, u skupinu biljaka prepoznatljivu po svojim mesnatim listovima koji im omogućavaju ugodan život po visokim temperaturama. Nalik ovima koje nas upravo prate. Emina je i aktivni član FB grupe "Sukulenti, sedumi i kamenjarke" s pozamašnim brojem poklonika, koji na svakodnevnoj bazi međusobno razmjenjuju iskustva, znanja i sukulentne biljke.

S odlaskom iz Splita, s dobivanjem vrta u novom životnom prostoru, stekla je prigodu svoje zanimanje za zelenilo ispoljiti na posve novi način. Rezultat je prekrasan vrt sa stotinama biljaka, obiljem lončanica, sa sukulentićima od svega nekoliko centimetara, takozvanih zračnih, kojima za rast ne treba zemlja, do onih koji joj već polako pristižu iz drugih zemalja.

- Kada smo sredili dnevni boravak, odlučili smo krenuti put vrta koji je pripadao stanu. Pa smo prvo napravili zaštitni zeleni zid od višnje lovora, biljke koja raste kao luda. Nju bih svakome preporučila, nema bolesti, nema problema, stvara prirodno sklonište, gusti zaklon. Onome tko se za nju odluči savjetujem sadnu starijih biljaka, od sedam do osam godina, i redovito šišanje. I to je to, imat ćete zeleni zid nalik mom. Onda smo krenuli dalje, laminat ima podno grijanje, gore smo postavili nadstrešnicu, stavili smo sjedeću garnituru i dobili vanjsko produženje dnevnog boravka – kaže.



Zapravo fantastično, osunčano mjesto u kojem obitelj provodi najviše vremena u godini. Postigli su to uvođenjem gornje grijalice, staklenim plohama s roletama, postavljanjem staklenih stijenki koje zimi čuvaju temperaturu i kada se zatvore stvaraju dojam staklenika u kojem se odmara, čita, gleda televizija, druži. Vanjski dnevni boravak okružen je pomno njegovanim zelenilom, visećim pitarima, grmovima, odvojkom vrta u kojem je mjesto našao i jacuzzi.

- Stavili smo i automatsko zalijevanje, što je za biljke idealno. Što je važno reći, nije to vrt koji se dobiva preko noći. Trebalo je i vremena i sredstava, ali ponajviše volje. Nekoliko godina rada. I učenja. Na FB grupi toliko se toga ispriča o sukićima, tako ja iz milja zovem svoje sukulente. Izmjenjuju se iskustva, biljke, onda im se traži najpogodniji prostor, postavlja ih se u najbolje životne uvjete. Neke biljke, a ovdje je 90 posto sukulentne prirode, sveukupno ih je oko 200 podvrsta, vole puno sunca. Neke manje. I to treba znati, treba učiti. I ovo je rezultat, imamo dom u kojem doslovce svi guštamo. U stanu smo, a imaš dojam kao da si u kući na osami – zbori Emina.

20. travanj 2024 16:25