StoryEditorOCM

priprema za jesenZaštitite vrt redovitom brigom i budnim okom: savjetujemo kako biljkama osigurati optimalne uvjete tijekom ljeta

Piše Marin Kukoč
13. svibnja 2018. - 09:49

Tijekom cijelog ljeta fuksijama, surfinijama ili verbeni uklanjajte vrhove kako biste postigli grmolik rast. Puštanjem izboja da slobodno rastu dobit ćete biljke s tek nekoliko izduženih grana, koje nisu lijep ures. Redovito uklanjajte i ocvale cvjetove kako biste spriječili tvorbu sjemena, time i slabljenje biljke.

Sačuvajte lukovice

Lukovice tulipana i ostalih lukovičarki proljetne cvatnje u srpnju je potrebno izvaditi iz tla, nakon što im se lišće osušilo. Nekoliko dana ostavite ih na suncu da se prosuše. Do ponovne sadnje stavite ih u papirnate vrećice i čuvajte ih na suhom i svježem mjestu. One mogu ostati i u tlu, gdje će se same razmnožiti. Ipak, preporučljivo ih je svake tri, četiri godine presaditi na neko drugo mjesto.

Uzmite reznice živice

Svi oni koji podižu živicu znaju koliko je novca potrebno uložiti u nabavljanje potrebnih sadnica. No, mnoge je vrste grmlja vrlo jednostavno razmnožiti. U srpnju, nakon što su izboji lagano odrvenjeli, ubiremo reznice dužine 10-15 centimetara. S donje polovice reznice potrebno je otkinuti sve listove, a gornje, ako su veliki, skratiti na polovicu.

Ovako pripremljene reznice namoče se u prah za hormonsko zakorjenjivanje i utaknu u supstrat. Posude s reznicama prekriju se prozirnom folijom i smjeste na sjenovito mjesto u vrtu. Uz redovito zalijevanje brzo će se ukorijeniti, nakon čega ih presađujemo u nešto veće lončiće, u kojima ostaju do sadnje na stalno mjesto. Na ovaj način jednostavno je razmnožiti šimšir, lovor, lopočiku, pitosporu i mnoge druge vrste.

Diobom razmnožite perunike

Kolovoz je idealno vrijeme za razmnožavanje perunika dijeljenjem. Pažljivo otkopajte podzemnu stabljiku (rizom) i s nje uklonite svu zemlju. Oštrim nožem razrežite je na nekoliko dijelova. Pritom pazite da svaki dio ima dio dobro razvijenog korijenja, te nešto listova ili barem jedan dobro razvijeni pup. Listove skratite na polovicu. Nakon toga perunike posadite tako da dio s listovima ili pupom viri iz tla.

Listovima vratite zelenilo

U ljetnim mjesecima na mnogim se biljnim vrstama (bugenvileja, hibiskus) primjećuje žućenje listova (kloroza). Tomu je uzrok zalijevanje vodovodnom vodom bogatom klorom. Kako bi lišće brzo poprimilo lijepu zelenu boju, potrebno je biljku prihraniti preparatima na bazi željeza. Činite to jednom u dva tjedna otapajući po jednu žlicu preparata u pet litara vode. Listovi će brzo poprimiti zelenu boju.

 
Sačuvajte plavu boju hortenzija

Hortenzije nas svojim prekrasnim cvjetovima uveseljavaju sve do kraja rujna. I one zahtijevaju redovito zalijevanje. Imajte na umu da ih je za jakih vrućina potrebno zaliti i dva puta dnevno, u nedostatku vode brzo će objesiti listove i cvatne glavice.

Hortenzije koje cvjetaju plavom bojom trebaju vašu pomoć kako se boja cvijeta ne bi pretvorila u uobičajenu ružičastu. Stoga, redovito dohranjujte hortenzije specijaliziranim gnojivom koje sadrži aluminijev sulfat. Možete ga pronaći u prodavaonicama poljoprivrednih proizvoda.

Prikupljanje i čuvanje sjemena

Od kolovoza možemo početi i s ubiranjem sjemena mnogih vrsta ukrasnog bilja, koje ćemo sljedeće godine sijati i tako sami uzgojiti presadnice željenih vrsta. S jednogodišnjih biljnih vrsta sjeme je jednostavno skupiti. Primjerice, kod kadifice je dovoljno pričekati dok se cvijet dobro osuši i od njega dobijemo dovoljan broj sjemenki za uzgoj nekoliko desetaka novih biljaka.

Kod vrsta s mesnatim plodovima postupak ubiranja sjemena nešto je kompliciraniji. Dozrele plodove uberemo i zgnječimo, te ih stavimo u posudu s malo vode. Nakon nekoliko dana dolazi do vrenja, nakon čega je jednostavno odvojiti sjemenke od mesnatih dijelova ploda. Krupnije dijelove uklonimo, a sjemenke sa sitnim primjesama u cjedilu isperemo pod mlazom vode.

Ostavimo nekoliko dana da se na zraku posuši, a nakon toga spremimo u papirnate vrećice do sjetve sljedećeg proljeća. Na ovaj način ubiremo sjeme, primjerice, gospine krunice (Passiflora sp.), juke (Yucca sp.), ali i mnogih vrsta povrća, na primjer rajčice.

Održavanje travnjaka

U srpnju se radovi u travnjaku svode na redovito zalijevanje i košnju, opet na nešto višu razinu nego što je bila u proljeće. U kolovozu zadnji put prihranjujemo gnojivima s većim udjelom dušika, a u rujnu koristimo gnojiva s većim udjelom fosfora i kalija kako bismo biljke pripremili za zimsko razdoblje. I dalje uklanjamo korove.

19. travanj 2024 23:11