Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
Vrtprenamijenite otpad

Uz malo mašte vaš će vrt postati sretno utočište neželjenih predmeta i vaš reciklirani ponos

Piše Javorka Luetić
4. ožujka 2018. - 11:02

Vrlo je lako zamisliti ekološko vrtlarstvo kao praksu koja uključuje upotrebu prirodnih odbačenih materijala: drva, kore, slame... s kojima možemo stvoriti predivne detalje i iskoristiti ih u brojnim situacijama. Međutim, ograničavanje na samo takve izvore zanemaruje golemi problem mješovitog nereciklirajućeg otpada koji ide na odlagališta.

Zašto, primjerice, svaka biljka koja se prodaje u vrtnim centrima ne bi bila posađena u biorazgradivoj lončanici? Recikliranje plastičnih cijevi, stare kade za kupanje, CD-ova, kartona, kao i mnogih drugih odbačenih stvari moglo bi itekako biti korisno za vrtlarstvo.

Recikliranjem do malog vrta: donosimo vam niz kreativnih načina koji će odbačenim materijalima dati novu korisnu namjenu

Odabrali smo nekoliko ideja za recikliranje odbačenih predmeta, koje već ove sezone možete iskoristiti u svom vrtu..

Palete
Izgradite od njih spremište za kompost. Jednostavno uzmite četiri palete, spojite ih na rubovima jakom vrtnom žicom i krajeve uvijte kliještima da nekoga ne bi ozlijedili. Pri tome ne brinite o šupljinama jer kompostu treba zraka i dobro će se držati između letvica paleta koje trebaju biti okrenute prema unutra. Palete kao spremište za kompost izgledaju dobro u vrtu, a prednost im je što hranjive tvari isprane kišom direktno završavaju u tlu. U proljeće samo uklonite palete i dobiveni kompost rasprostrite po vrtu, a palete sačuvajte za iduću sezonu.

Kade, umivaonici
Sve to mogu biti izvrsne posude, bolje rečeno lokve, kada ih se ukopa u zemlju. Uz malo pažnje možete u njima uzgojiti bogat ekosustav, napraviti mini ribnjak ili privući žabe... Dodajte u ove bazene i malo korova ili komade drveta koje žabe mogu iskoristiti za izlazak u vrt, jer im to inače nije moguće budući da kade i umivaonici imaju vrlo skliske strane. Konačno, možete napraviti i mini ribnjak koji će privući dječju pažnju, ali svakako ga ogradite ili pokrijete metalnom rešetkom.

 
Kante i automobilske gume
Upravo su se stare automobilske gume pokazale kao jedan od predmeta s najširom primjenom u ponovnom korištenju, a ona gdje glume lončanicu svima nam je poznata. Bilo u vašem povrtnjaku, voćnjaku ili u cvjetnoj gredici, jednako kao i stare limene kante poslužit će vam kao mali zaštićeni dijelovi vrta predviđeni za pažljiv uzgoj osjetljivije kulture ili tek za jednostavnije isticanje ljepote izdvojene biljke.

Grane i grančice preostale nakon orezivanja
Drvo iz dvorišta, kao i netretirane ostatke drvene građe, poput iskorištenih skela i drugog upotrijebite za pokrivanje komposta, izradu nosivih konstrukcija koje će biti potpora cvijeću i povrću.

Stari prozori i vrata
Mogu poslužiti kao okvir ili poklopac mini staklenika, u koji ćete posaditi svoje biljke od kasne jeseni do proljeća. Dvostruko ostakljeni prozori nude veću zaštitu od mraza i obično su učvršćeni kvalitetnim metalnim rubovima koji omogućuju lakše otvaranje okvira tijekom zime.

Plastične cijevi
Zbog činjenice da čuvaju stabilan oblik mogu poslužiti kao izvrstan materijal za izradu tunelskih konstrukcija. Izrežite cijev na dijelove jednake duljine, od jednog i pol metra, a potom ih ukopajte u tlo i zasadite u njih mini vrt. Rubove možete prikriti oblaganjem ciglama ili drvom sa strana, što može biti vrlo dekorativno.
#RECIKLIRANJE

Izdvojeno